София. Новината“, че ни трябва отново разрешение за да строим

...
София. Новината“, че ни трябва отново разрешение за да строим
Коментари Харесай

Румен Петков, АБВ: Имаме мандат от ЕК за строителството на АЕЦ „Белене“. Няма необходимост процедурата да се провежда наново

София. „ Новината “, че ни би трябвало още веднъж позволение с цел да строим АЕЦ „ Белене “ е подправена. Защото ние имаме мандат от Европейската комисия (ЕК) за строителството на централата и това, че би трябвало да се легализира новият евентуален вложител, не е мотив да се тръгне по процедурата отначало. Така в ефира на Българска национална телевизия ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков разяснява заявените в последните дни погрешни изказвания на някои десни политици, че страната ни няма потребност от АЕЦ „ Белене “ и че централата няма да получи лиценз от Европа. Това оповестиха от пресцентъра на партията . „ В момента внасяме ток и това го виждат всички. Вместо да изнасяме ток, както сме правили десетилетия, вместо да транзитираме газ, както сме правили десетилетия наред, в този момент сме изправени пред унизителната вероятност да си купуваме съветска газ от Турция и да си внасяме електрическа енергия от съветски реактори, които се строят също в Турция. Това са политически закононарушения против нашата страна “, зави Петков. Той напомни, че същите хора, които в този момент нападат АЕЦ „ Белене “, поддържаха тезата, че „ Син поток “ не може да се осъществя механически, само че газопроводът е реалност, а страната ни пропусна опция за на ниска цена газ и директни такси от транспорт за милиарди лв.. „ Ние от АБВ желаеме България да каже: „ Край на този нихилизъм “. Искаме страната ни да спре да се преценява с всевъзможни непознати ползи. Днес българските управляващи, с цялата си сила и воля би трябвало да кажат, че националният ни интерес ни задължава неотложно да преминем към всички дейности, гарантиращи необратимостта на плана „ Белене “. Също по този начин неотложно би трябвало да си подсигуряваме отклоняване на „ Турски поток “ да премине през България, само че и да стартираме договаряния за директна доставка през страната ни към Европа на природен газ от Русия. Ние би трябвало да желаеме поддръжката и на Сърбия, Унгария, Австрия, тъй като това ще облекчи цената на газта, постъпваща и при тях. Подобна стъпка ще подсигурява и нашия народен интерес и сигурност, ще ни даде опция да генерираме и големи доходи от такси в бюджета “, добави ръководителят на АБВ.
Той разяснява и тезите, че в построяването на АЕЦ „ Белене “ може да се включат и някои от сътрудниците на България на Балканския полуостров. По думите му страната би трябвало да направи и всичко допустимо да не допусне за следващ път отлив на капиталов интерес към плана под давлението на външни и повлияни от тях вътрешни фактори. „ Няма неприятно да бъдат поканени за присъединяване в построяването на централата и балканските ни сътрудници от Македония, Сърбия и Черна гора. Голямото предизвикателство е да бъде обезпечено спокойствието и сигурността на стратегическия вложител. Декларация за капиталови планове е направена от китайската нуклеарна компания CNNC. Имаше проявен интерес и от Франция, и от Русия. И точно внушенията преди време, че този план няма да се строи, изгониха най-големите вложители, които заявяваха интерес към АЕЦ „ Белене “, план, стратегически значим за България “.
Петков съобщи още и че страната ни не би трябвало да се поддава на внушения от вън и да става жертва на двойните стандарти, които дефинират „ Северен поток “ като стопанска система, а „ Южен поток “ - като взаимозависимост. Във връзка с тематиката той напомни и реакциите на Европейски Съюз и Съединени американски щати по случая с убийството на журналиста Хашоги, като дефинира за неприемливо приети сякаш демокрации, да упорстват на едни страни да се постановат наказания при недоказани обстановки, а за други да не се подхващат никакви ограничения, макар явното съществуване на уличаваща информация за осъщественото зверско закононарушение.
„ Затова и нашата еврокампания стартира с апела: „ Не на двойните стандарти и за събаряне на глобите против Русия “. Защото ние да вземем за пример загубихме големи пазари поради тези наказания “.
В умозаключение ръководителят на АБВ уточни, че солидаризирането на България с все по-размитите хрумвания за експорт на народна власт, основани на западащите евроатлантически полезности, са нанесли на страната тежки вреди и във взаимоотношенията и с редица арабски и африкански страни. „ Ние би трябвало да се върнем в страните от Африка и Арабския свят. Защото ние, да вземем за пример, излязохме от Либия и от Сирия, където България имаше обичаи в построяването на инфраструктура, лечебни заведения, учебни заведения. Страната ни обучаваше студенти от тези страни, приготвяше фрагменти за тяхната система на опазването на здравето. Примерите са доста. Т.е. България би трябвало да направи всичко допустимо да се върнем там, да върнем там стопанската система си, строителната си мощност, интелектуалния си капацитет “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР