София. Необходимо е да се оцени прилагането на действащия Наказателен

...
София. Необходимо е да се оцени прилагането на действащия Наказателен
Коментари Харесай

Новата концепция за наказателна политика ще се изработи на базата на задълбочен анализ на прилагането на Наказателния кодек

София. Необходимо е да се оцени използването на настоящия Наказателен кодекс (НК), с цел да се разпознават мощните и слабите му страни, както и сходството му с европейските трендове. Това съобщи заместник-министърът на правораздаването Евгени Стоянов през днешния ден при откриването на националната конференция на тематика „ Наказателната политика в България: динамичност и провокации “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването . Стоянов добави, че променените обществено-политическите и социално-икономически условия, в това число в международен мащаб, извеждат нови провокации за справяне с престъпността, като да вземем за пример битката против тероризма, радикализацията, противозаконната миграция. Той акцентира, че изработването на новата концепцията за наказателна политика ще се базира на справедливи данни, които дават действителна визия за настоящата криминогенна среда.
По време на форума доцент Ива Пушкарова показа разбор на използването на Наказателния кодекс в България и на успеваемостта на наказателната политика в страната. Изследването е осъществено по самодейност на Министерството на правораздаването по план „ Нова идея за наказателната политика “ финансиран по Оперативна стратегия „ Добро ръководство “.
„ За реализиране на резултатите от това проучване са употребявани данни от Единната осведомителна система за противопоставяне на престъпността, статистиката на Министерство на вътрешните работи, отчети на Прокуратурата, данни от Националния статистически институт и други публични източници на информация “, посочи зам.-министър Стоянов.
По думите на доцент Пушкарова през последните 4-5 години неизползваните текстове от Наказателния кодекс са 220.
Данните демонстрират, че от 1968 година Наказателен кодекс е променян с общо 107 закона за изменение и допълнение, като особената част на кодекса е значително увеличена от 317 на близо 450 текста за последните 50 години, изясни доцент Пушкарова. Тя добави, че най-чести са измененията, отнасящи се до икономическите закононарушения, убийствата, телесните повреди, кражбите. Едва 16% от текстовете в особената част не са изменяни и допълвани въобще. Това са незаконни сформира с доста рядко приложение, каквито са противодържавни закононарушения, закононарушения срещу мира и човечеството, военни интернационалните закононарушения.
До края на месец януари 2019 година ще бъде образувана работна група от представители на прокуратурата, Върховния касационен съд, Министерството на правораздаването и Министерство на вътрешните работи, която ще бъде ангажирана с изработването на новата идея за наказателна политика, сподели шефът на „ Съвета по законодателство “ в министерството на правораздаването Любомир Талев. Данните от разбора за използването на Наказателния кодекс, както и направената оценка на криминогенната конюнктура в страната, направена по плана на Министерството на правораздаването, ще бъдат употребявани в правенето на концепцията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР