София не трябва да расте, защото компактният град в момента

...
София не трябва да расте, защото компактният град в момента
Коментари Харесай

София не трябва да расте, може да поеме още толкова жители, убеден е главният архитект

София не би трябвало да пораства, тъй като компактният град сега може да поеме още толкоз на брой жители. Това съобщи нощес пред БГНЕС основният проектант на София Здравко Здравков, който взе присъединяване в публичното разискване на бюджета на Столичната община за 2019 година.

Според Здравков без значение от това, че столицата може да поеме още доста поданици, по периферията не престават да се развиват комплекси. В тези комплекси живеят от ден на ден хора, които, по думите му, употребяват персонални коли, от време на време 2 или 3 в домакинство.

" Именно по тази причина би трябвало доста точно да се разрешава допускането на развиване на града, тъй като когато то не е обезпечено с транспортна инфраструктура и инженерни мрежи, поражда след себе си редица проблеми, които ги виждаме в първокласните квартали ", съобщи Здравков.

Според него София би трябвало да се разраства тогава, когато се изконсумират всички благоприятни условия за развиване в границите на към този момент съществуващия стилен град. Главният проектант добави, че преди да се мисли за разширението на столицата с други крайни комплекси, би трябвало да се намерения по какъв начин да се оползотворят терени, намиращи се в някогашни индустриални зони, военни поделения, жп ареали и други.

По думите на Здравков единение подробните устройствени проекти могат да подсигуряват вярното и закономерно застрояване в града, което може да постави завършек на бурното строителство и да обезпечи на столичани задоволително витално пространство.

" Работата, която имаме по съобщаването на проектите стартира с смяна в Наредбата за публичните разисквания и в този момент пилотно в " Овча купел 1 ", още на равнище задание, започваме да осведомяваме жителите каква е концепцията на общината по изработването на проекта.

Другият инструмент, който е от 2017 година, това е опцията на тези частни терени да бъдат трансформирани в терени общинска благосъстоятелност според Закона за устройство на територията, тъй че да не се предизвикат напрежение сред хората, които живеят в комплексите и притежателите на възобновени парцели ", изясни още Здравков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР