София. Не приключва нищо, ще се санира и през 2018

...
София. Не приключва нищо, ще се санира и през 2018
Коментари Харесай

Санирането на жилищни сгради ще продължи и през следващите две години безплатно и по същите правила

София. Не завършва нищо, ще се санира и през 2018 година, и през 2019 година В това увери министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. „ За три години разплатените средства от Българската банка за развиване по санирани или саниращи се блокове са 1 милиарда лева от 2 милиарда лева Така че в случай че с тези темпове работим и доникъде на 2020 година, ще можем да изхарчим втория милиард. Не просто не завършва, а още повече действия и служащи, здания и семейства ще се облагодетелстват “, разяснява Нанков. По думите му разпоредбите за саниране ще са същите. „ Безплатно ще бъде. 1 милиарда лева стои и чака да бъде усвоен по постройките, които са със подписан контракт за Българската банка за развиване “, сподели още Николай Нанков.
Във вторник обаче той разяснява, че до момента в който не бъде привършен ресурсът по Програмата за саниране, най-вероятно няма да се оферират нови средства. Регионалният министър уточни, че са разписали и внесли в Народно събрание нови правила за Националната стратегия за енергийна успеваемост и чака диспути по програмата. Според него 2018 година и 2019 година мъчно ще приключат със постройките, които понастоящем са утвърдени с подписани контракти от Българска банка за развиване. По думите му 2018 година ще осъществят още здания с ресурса, който имат обезпечен. Той обаче посочи, че негативът по програмата, който се е насадил по политически и други аргументи, не му дава оптимизъм да каже тъкмо каква ще е сумата в бюджета през 2018 година Очаква се следващата година да се извършват най-малко още 700 здания. Към момента 606 са постройките в развой на реализация, а в употреба са въведени 709 здания. Според Нанков ново финансиране вероятно ще има през 2019 година Регионалният министър изрази разбиране, че тези които са подлагали на критика програмата, в този момент ще бъдат нейни огромни бранители.
След петъчния парламентарен надзор Николай Нанков разяснява пред публицисти и построяването на ТОЛ система, като уточни, че още в края на идната седмица може да има определен реализатор, а в края на 2018 година тя да действа. Според него, в случай че обаче процедурата бъде обжалвана още веднъж, е евентуално да има " забоксуване ". По думите му бъдещата определена компания ще е равно отдалечена от всички партии.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР