София. Най-важното е да се намери златното сечение между това

...
София. Най-важното е да се намери златното сечение между това
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Намирането на златната среда между атрактивното и коректното в рекламата ще предпази потребителите от заблуди

София. Най-важното е да се откри златното сечение сред това рекламният артикул да бъде показан атрактивно и в това време да се даде опция на потребителя да си построи точна визия какво ще си закупи, по какъв метод ще може да го употребява, без да се търси безусловно бързото решение, незадоволително добре осведоменият избор само за дадени артикули да бъдат осъществени на пазара. Особено годно е за онлайн средата, тъй като напоследък и в бъдеще евентуално тя ще бъде главният терен, на който ще се излъчват тези послания. Коментарът е на ръководителя на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Бизнес старт ” по Bloomberg TV Bulgaria във връзка информацията, че през тази година за първи път разноските за търговски известия в уеб-пространството ще доближат 40% от всички изразходвани за тази цел средства в международен мащаб. Това оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ Процесът на промяна е обвързван с това, че дейните и младежите прекарват от ден на ден своето време в Интернет – в обществените мрежи и платформи за електронно наличие ”, разяснява Маргаритов. Той напомни, че от този месец предплатените в личната ни страна абонаменти за онлайн наличие са налични на територията на Европейския съюз, без значение в коя държава-членка се намирате. „ Отпадането на виртуалните граници в онлайн средата в допълнение подтиква увеличението и на рекламните послания, които се излъчват през Интернет. Социалните мрежи въздействат от ден на ден освен върху общуването сред хората като цяло, само че и върху потребителското държание. Те все по-често се употребяват и за търговия – консуматори си дават едни на други опцията да търгуват разнообразни артикули, а и самите търговци осъзнават, че това е мястото за най-активно другарство. Това крие своите опасности за потребителите ”, добави ръководителят на КЗП.
Според Маргаритов, на фона на всичко това, както и на данните, че към половината население на света употребява Интернет, а 70% от хората там пазарят в Мрежата, се обрисува нуждата от създаване на просвета, която да не разреши потребителите да станат жертва на опити на търговците за нелоялни практики. Това е изключително значимо с оглед събитието, че „ рекламата като артикул на творчеството постоянно може да съдържа илюстрация на въображение – не можем да чакаме да е безусловно реалистична и припокриваща се с действителността. Именно това я отличава от всички други послания, които могат да носят информация за дадени артикули ”, разяснява Маргаритов. „ Същевременно си даваме сметка, че в някои случаи могат да бъдат отправяни заблуждаващи послания, погрешна информация, които чрез рекламата и по-атрактивните чисто образни послания да доведат до това потребителите, които по-прибързано вземат решения или недообмислят някои моменти, да закупят неща, които не са им потребни или след това да открият, че не са били преференциални за тях ”, добави той. Затова по думите му потребителите би трябвало да съпоставят офертите и да резервират самообладание пред изкушаващите послания, а контролните органи да следят ситуацията и при сигнали и по лична самодейност да отстраняват наличие, което опонира на закона.
„ Търговците би трябвало да имат схващане, както при пласирането на продуктите чрез онлайн магазините и платформите, по този начин и когато избират рекламист и утвърждават направената от него реклама за техните артикули с оглед коректността и лоялността, вместо да се търси заблуждаващият детайл и това, което може да донесе лесна облага ”, обърна внимание Маргаритов. Той акцентира, че изключително в Интернет средата и обществените медии доста по-бързо, в сравнение с във всяка друга информационна атмосфера се схваща, когато има нередности.
В умозаключение Маргаритов уточни, че „ когато се подхожда рационално, ще могат да бъдат извлечени по-скоро изгоди, в сравнение с неприятности от този вид другарство и метода, по който се развиват в актуалния свят връзките във виртуалната среда ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР