София. Най-често при мъжете се среща ракът на простата и

...
София. Най-често при мъжете се среща ракът на простата и
Коментари Харесай

Д-р Асен Хаджиянев: При мъжете най-често се среща рак на простата и белите дробове, а при жените - на гърдата, матката и яйчниците

София. Най-често при мъжете се среща ракът на простата и на белите дробове, а при дамите ракът на гърдата, матката и яйчниците. Това сподели доктор Асен Хаджиянев ДМ, неврохирург, началник на Сектор в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, в изявление за Агенция „ Фокус “ във връзка 4-ти февруари, който е разгласен за Световен ден за битка с онкологичните болести. „ Според статистиката най-големият пик на онкозаболяванията е във възрастта сред 55-65 години от живота на индивида “, уточни доктор Асен Хаджиянев, като добави, че потреблението на актуалните средства за диагностициране води до ранното разкриване и „ подмладяването “ на другите болести, само че надлежно и до по-успешното им лекуване.
„ Например най-злокачественият мозъчен израстък – глиобластомът, се среща точно в тази декада. Не бих споделил, че има смяна във възрастовата група на онкологичните болести “, уточни доктор Асен Хаджиянев.
По думите му броят на болните от онкологични болести в България не се усилва, по-скоро се усъвършенстват средствата за диагностика и ранно разкриване. „ България разполага със модерни средства за диагностика: MRT, CT, PET CT, SPECT CT, модерни 3Д и 4Д Ехографи, характерни китове за антигени, туморни маркери и генетични проби и така нататък “, означи доктор Асен Хаджиянев.
„ Най-често при мъжете се среща ракът на простата, на белите дробове а при дамите ракът на гърдата, матката и яйчниците. Последните години в неврохирургията да вземем за пример попадат за лекуване все по-рядко дами с метастатични лезии от рак на гърдата. Това приказва за по-точна и ранна диагностика, както и по-добро повлияване от актуалното лекуване на това заболяване. И при рака на дебелото черво се следи по-ранно диагностициране и по-добри резултати при лекуването му. С помощта на актуалните химиотерапевтици се регистрира доста добър резултат при лекуването на левкозите. Туморите на ЦНС се лекуват сполучливо, както с класическата хирургия по този начин и радиохиругия или композиция от двата типа лекуване “, сподели още той.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР