София. Националният ни интерес е нито един държавен лев да

...
София. Националният ни интерес е нито един държавен лев да
Коментари Харесай

Георги Харизанов, политически коментатор: Националният ни интерес е нито един държавен лев да не потъва в ямата на корупционните енергийни проекти

София. Националният ни интерес е нито един държавен лев да не потъва в ямата на корупционните енергийни планове, сподели политическият коментатор Георги Харизанов в изявление за Радио „ Фокус “ . Според него сега фокусът би трябвало да е върху интерконекторните връзки със прилежащите страни членки на Европейски Съюз, а не непременно съветско трасе през Черно море. „ Не знам за какво продължаваме да приказваме за планове в множествено число. Колкото до някогашният южен поток и битката България да влезе съветски газ през Черно море не е неприятна концепция, само че тази концепция не би трябвало да бърка в джобовете на българските данъкоплатци, не би трябвало да нарушава европейските правила и регламенти. Има смисъл тя да се случи освен заради комерсиалните изгоди за България, а и заради това, че с напредъка на Северен поток 2 се усилват възможностите съветският пренос през Украйна да бъде спрян, което ще нанесе тежък удар и върху българските доставки на газ “ сподели той.
Георги Харизанов добави, че България има голям народен капитал в лицето на лицензираната площадка. Той сподели още, че няма друга площадка за нуклеарна мощ в Европа, която да продължава да има лицензи и разрешителни от всички европейски органи и регулатори. Според Харизанов повече и една стотинка не би трябвало да отива за АЕЦ „ Белене “ от джоба на българския поданик, тъй като парите ще бъдат откраднати или ще потънат в ямата на обвързаностите и договорите. В най-хубавият случай след 10-12г. ще имаме нуклеарна мощ с много остаряла технология в една радикално друга действителност, добави той. Построяването на нуклеарна централа би трябвало да стане с частен капитал и единствено на свободният пазар на силата, без държавни обвързаности, без държавни гаранции и без преференциални цени. На междудържавно равнище диалогът за АЕЦ „ Белене “ от дълго време е завършил, сподели още той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР