София. Наш дълг е да пазим паметта за онези дни

...
София. Наш дълг е да пазим паметта за онези дни
Коментари Харесай

Калоян Паргов, БСП - София: Наш дълг е да пазим паметта за онези дни на величие като Шипченската епопея

София. Наш дълг е да пазим паметта за тези дни на великолепие, на национално единство като Шипченската епопея. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия - София и ръководител на групата на Българска социалистическа партия в СОС Калоян Паргов в словото си по време на тържественото честване на 140 години от геройството на опълченците на Шипка, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия - София. Честването беше проведено от столичните социалисти и Фондация " Героите на България ". Патрон на честването беше президентът Румен Радев, а формален посетител - вицепрезидентът Илияна Йотова.
" На този ден, преди 140 години, българските опълченци правят популярен героизъм, бранейки прохода " Шипка ". Подвиг, който изрично демонстрира на света, че българският народ, след 500 години иго, е заслужен за своята независимост, че има правото да гради своя самостоятелна национална страна ", сподели Калоян Паргов. " На Шипка дружините горди спояват с кръвта си завета на предците: да защитят отечеството с цената на всичко. Да са единни и обединени. Заедно с братята руснаци те удържат победа, която съгласно историците е основна, най-значимата борба по пътя към Освобождението на България от османско робство. Мисля, че няма българин, който да не се гордее с този храбър момент на всеотдайност и мъжество ", сподели още водачът на Българска социалистическа партия - София. " Наш дълг е да описваме на децата си истината за предците, за българските възрожденци, за будителите, за юнаците и хайдутите, за революционерите и тези непокорни българи от Панагюрище, Батак, Брацигово, Перущица, които резервираха българското ни съзнание след пет века под османско робство ", добави той. " Наш дълг е да помним и предаваме на потомците си и благодарността си към съветските братя, които поддържаха българския народ в полета му към свободата. Днес имаме голяма потребност от ново възобновление, от нов образец за себеотдаване в името на родината. Героите на Шипка проляха кръвта си, с цел да сме свободни. Но свободни ли сме в действителност, изпълнявайки безприкословно заповедите на новите непознати господари? Свободни ли сме, когато под непознат диктат с лекост заличаваме паметта си? Днес имаме вяра, че сме наследили духа на опълченците. Но бягаме от България и със смущаваща лекост изоставяме родните си домове, с цел да търсим щастието си в чужбина. Днес се хвалим с велики каузи. Но не образоваме децата си, не осигуряваме работа на родителите им, обричаме на апетит и страдалчество възрастните хора. Днес непрекъснато се разделяме. По цвят, по политически убеждения, на всевъзможни фили и фоби. Вместо да се сплотяваме и дружно да решаваме проблемите. Това е огромният абсурд на нашето време. Но това сигурно не е бъдещето, за което опълченците дадоха живота си ", съобщи Паргов.
В словото си Калоян Паргов напомни и историята към построяването на паметника на опълченците против храма " Александър Невски " в София, който следва да бъде изместен. " Преди 10 години подкрепихме концепцията на Фондация " Героите на България " в издигането на този монумент на Опълченците. Мястото напълно не е инцидентно. Тук са били турските казарми, в които е бил затворен Апостола, откакто са го заловили заптиетата, сподели Калоян Паргов. - Този монумент е знак на духа, на героизма и родолюбието на всеки български възрожденец, взел участие в поредицата от събития, предхождащи Освобождението на България. Сега следва този монумент да бъде изместен. За благополучие, единствено изместен, а не опустошен, каквато е ориста на други исторически монументи. Нещо като мода, която поредно се постанова от днешните ръководещи в България. След преместването паметникът ще бъде още по-близо до улица " 11 август ", която е насреща. Бих желал да пожелая на всички ни датата 11 август в българския календар да стане всеобщо разпознаваема от българските младежи ", уточни Паргов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР