София. Народният представител от ПГ на БСП за България и

...
София. Народният представител от ПГ на БСП за България и
Коментари Харесай

Депутатът от „БСП за България” и зам.-председател на Комисията по вероизповеданията към 44-то НС Васил Антонов ще участва в делегацията за откриването на желязната църква в Истанбул

София. Народният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” и заместник-председател на Комисията по вероизповеданията към 44-то Народно заседание (НС) Васил Антонов ще е част от българската делегация, която ще участва на откриването на ремонтираната черква „ Св. Стефан ” в Истанбул, известна като Желязната черква. В формалната делегация, дружно с него, ще са патриарх Неофит, митрополитите Гавриил Ловчански, Наум Русенски и Киприан Старозагорски. Това оповестиха от пресцентъра на Националния съвет на Българска социалистическа партия .
„ Преосвещаването на българския православен храм „ Св. Стефан ” е основен миг в връзките сред България и Турция. Ремонтирането му е съглашение сред двете страни. Желязната черква впечатлява със забележителната си и неповторима архитектура. Пълна е с история и доказателство за силата на православната религия ”, сподели националният представител. Той напомни, че през 1860 година за първи път в нея Иларион Макариополски служи на български език. След като дървената черква изгаря, на нейно място се издига нова, желязна, осветена от екзарх Йосиф I през 1898 година.
„ Близо 7 години продължи ремонтът на храма. В реставрацията са вложени към 16 млн. турски лири (приблизително 3.5 млн. евро), от които България е предоставила 1 млн. лири (малко над 200 000 евро), а останалите средства са от Истанбулската огромна община и община Фатих ”, сподели още Васил Антонов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР