София. Надявам се през тази година да достигнем до десетки

...
София. Надявам се през тази година да достигнем до десетки
Коментари Харесай

Омбудсманът Мая Манолова: Надявам се през тази година да достигнем до десетки хиляди пенсионери с ваучери за храна или с пакети с хранителни продукти

София. Надявам се през тази година да достигнем до десетки хиляди пенсионери с ваучери за храна или с пакети с хранителни артикули. Това сподели омбудсманът Мая Манолова по време на оповестяването на началото на четвъртото издание на Националната акция „ Великден за всеки – подари празник на баба и дядо “ в шатрата на Социалната кухня в двора на православния храм „ Св. Св. Кирил и Методий “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . „ Призовавам да се включат още повече жители, хора с положителни сърца и обществено насочен бизнес, с цел да може да подкрепим най-уязвимите в нашето общество, а точно пенсионерите, които получават най-ниски пенсии, с една по-достойна великденска софра “, съобщи омбудсманът. Тя акцентира, че ще има редом и акция „ Купи и подари “, в която ще се събират и хранителни артикули. „ Надявам се през тази година да достигнем до десетки хиляди пенсионери с ваучери за храна или с пакети с хранителни артикули. В предните издания на акцията събрахме близо 1,5 млн. лева, т.е. 75 хиляди пенсионери получиха ваучери за храна, също по този начин и десетки хиляди хранителни пакети. Двете дела на омбудсмана - обществената кухня и акцията за Великден по натурален метод се събраха “, уточни още Манолова.
По думите ѝ в обществената кухня от 17 декември преди Коледа до през днешния ден и до Великден са се хранели сред 500 и 700 души дневно. „ Топъл обяд и топло отношение към хора, които са изпаднали в неволя или във краткотрайни усложнения. Всичко това стана допустимо, с помощта на сътрудниците, всичко тук е безусловно непринудено и гратис, без никакъв финансов запас, също така, което е харизано от българските производители на храни и от комерсиалните вериги. Надявам се да стигнем до огромен брой възрастни хора, които имат потребност от топла дума и от топла поддръжка за Великденските празници “, означи омбудсманът. Тя акцентира, че критерият е безусловно обективен. „ Дарителите показват община, за която да бъде ориентирано дарението и там по описи от Национален осигурителен институт, тези, които получават най-ниски пенсии получават ваучери за храна. Също по този начин и десетки хранителни пакети ще бъдат събрани и ще бъдат раздадени, с цел да стигнат до оптимален брой хора за едно по-достойно посрещане на Великденските празници. Това е една акция, която насочва вниманието на обществото към пенсионерите и най-уязвимите “, сподели още тя. Манолова акцентира още, че това е единствената национална акция, която е ориентирана към нашите майки и татковци, към нашите баби и дядовци и към възрастните хора на България.
Доброволци в обществената кухня бяха лицата на „ Великден за всеки “ - Анелия, Криско, Тити Папазов, актрисата Деси Бакърджиева и сътрудника ѝ Тончо Токмакчиев. Те също показаха своята мотивация самодейността да се разпространява и да доближи до повече хора.
Ирина ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР