София. Над 50 хил. зрители посетиха петото юбилейно издание на

...
София. Над 50 хил. зрители посетиха петото юбилейно издание на
Коментари Харесай

Мария Панайотова, организатор: Над 50 хил. зрители посетиха петото юбилейно издание на „Нощта на театрите“

София. Над 50 хиляди фенове посетиха петото юбилейно издание на „ Нощта на театрите “. Това сподели в изявление за Агенция „ Фокус “ Мария Панайотова от фондация „ Арт Проджектс “ – един от уредниците на самодейността в България. По думите ѝ в нея тази година са се присъединили 13 български града с над 200 разнообразни събития, като за първи път тя се е провела не в един, а в два поредни дни – 4 и 5 ноември.
„ Колкото и нескромно да звучи, съгласно мен към всички театри имаше огромен интерес, тъй като всеки от тях се беше постарал да бъде атрактивен за феновете. Някои от театрите даже пускаха феновете си зад кулисите, с цел да им разкрият част от своите секрети. Такива разходки имаше в Народния спектакъл, в Софийската опера и балет, в зала „ България “, в Пловдивския трагичен спектакъл и в театрите във Варна и в Благоевград, като местата за тези експедиции свършиха много бързо. В Народния спектакъл „ Иван Вазов “ да вземем за пример по традиция хората бяха разведени и по гримьорните, надникнаха зад сцената и чуха разнообразни и забавни истории, които актьорите им описаха “, сподели още Панайотова.
Тя изясни, че една от генералните цели на уредниците е да оферират и наличие, което да бъде единствено и само за тази самодейност. „ Такъв да вземем за пример е планът „ Нощни персонажи “, в който вземат участие посланиците на Нощта – български театрални топ артисти, с които вършим фотосесия с друг фотограф, а по-късно и галерия. Тази година изложбата ще остане до края на месеца в Пловдивския спектакъл, в мола в Пловдив, в Народния спектакъл и в Народната библиотека, тъй че хората към момента имат опция да я видят. Другото, което доста ни радва, че се получи сполучливо, е полемиката „ И на следващия ден ще има спектакъл. (Р)еволюцията на театралната аудитория “ - това е една доста значима тематика за театъра и за това накъде върви той. В нея участваха Галин Стоев, Христо Мутафчиев, Владимир Карамазов и Гергана Иванова. „ Pecha Kucha Night “ пък е един японски формат, който също беше очакван като особено наличие за самодейността тази година. И още нещо доста, доста хубаво, което успяхме да организираме в библиотеките в Пловдив и в София, беше новият авторски моноспектакъл на Ованес Торосян – „ Harlem shake “. Мога да го дефинира като един доста логичен театър, който вълнува, допира, леко натъжава, само че пък и дава вяра за това, че има смисъл да продължим напред, да четем и да се образоваме “, сподели Панайотова.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на изявлението четете по-късно в „ Мнение ”
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР