София. На 30 юни (петък), от 17.00 часа в галерия

...
София. На 30 юни (петък), от 17.00 часа в галерия
Коментари Харесай

Изложбата „Ярослав Вешин – един колоритен чех в България“ ще бъде открита в галерия Средец на 30 юни

София. На 30 юни (петък), от 17.00 часа в изложба " Средец " на бул. „ Ал. Стамболийски “ № 17 в София ще бъде открита изложбата „ Ярослав Вешин – един живописен чех в България “, оповестиха от Националния военноисторически музей.
Изложбата е готова във връзка 101-ата годишнина на Националния военноисторически музей. Тя показва творби на един от виртуозите на четката – чех по генезис, само че българин по душа, които са част от най-старата сбирка на музея. Ярослав Вешин е посветил живота си на България и основава едни от най-вълнуващите подиуми на родната живопис със мощно прочувствено влияние и художествено майсторство. През 1904 година той става първият основен художник към Министерството на войната и се утвърждава като основоположник на баталния род у нас.
В изложбата ще бъдат показани петнадесет от неговите платна, които показват както парадно-официалната част, съпътстваща живота на офицерите от Българската войска, по този начин и свидетелствата за претърпяното и изстраданото в Балканските войни, запечатали реализма на живота на фронта. Сред изложените картини са „ На нож “, „ Портрет на ген. Данаил Николаев, 22 септември 1908 година “, „ Сигнализация “, „ Граната “ и други.
Допълнение към изложбата е интерактивно приложение, което детайлно ще запознае посетителите с живота и творчеството на Вешин.
Изложбата може да бъде прегледана в изложба Средец до 14 юли.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР