София. На 27 и 28 юни 2018 в София представители

...
София. На 27 и 28 юни 2018 в София представители
Коментари Харесай

Централният кооперативен съюз e домакин на Генералната асамблея на Европейската асоциация на потребителните кооперации

София. На 27 и 28 юни 2018 в София представители на 19 европейски национални организации на потребителните кооперации взеха присъединяване в Европейска конференция на тематика „ Потребителните кооперации в Европа: Визия и Мисия 2030 “ и Генерална асамблея на ЕВРО КООП. Това оповестиха от пресцентъра на Централния кооперативен съю .
„ Централният кооперативен съюз е хазаин на най-високия конгрес на ЕВРО КООП в исторически за България миг – Председателството на Съвета на Европейския съюз. Използвам опцията да споделя, че българските потребителни кооперации от цялата страна всекидневно се стремят да бъдат покрай хората и до техните потребности. Готови са отговорно и бързо да реагират на провокациите, да ги преодоляват и да работят в интерес на своите членове и обществото, създавайки им условия за по-добър живот… “ С тези думи се обърна към делегатите и гостите от Европейската асоциация на потребителните кооперации проф. Петър Стефанов – Председател на Централния кооперативен съюз и Президент на Световната организация на потребителните кооперации (CCW).
Интерес провокира Стратегическият проект 2030, който дава насоки за превъзмогване на бариерите в развиването и растежа на потребителните кооперации в Европа и света. „ Кооперациите са основен фактор за световния разцвет и за основаването и развиването на устойчиви стопански системи и общества. Със своята демократична конструкция те са неповторими в способността си да се концентрират върху дълготрайните потребности на своите членове и клиенти и да им оферират висококачествени артикули на обективни цени “, съобщи Питър Хънт, общоприет изпълнителен шеф на Консултантска компания “МЮТЮО “, Англия.
В рамките на Конференцията бяха показани положителни практики от Германия, Финландия и Англия по отношение на усилване видимостта на потребителните кооперации и тяхната значима роля за постигането на резистентен и приобщаващ напредък на европейската стопанска система.
„ Ако желаеме политиците да гласоподават удобна правна рамка, а държавните управления да одобряват решения в поддръжка на кооперациите, би трябвало да създадем всичко допустимо, те да разполагат с настояща информация за ролята на потребителните кооперации в актуалното общество, да консолидираме своите запаси и да приказваме с един глас, защитавайки ползите на най-важния детайл от кооперативния бизнес – потребителя “, посочи Илья Гороховски, ръководител на КООП Украйна.
Развитието на потребителните кооперации до 2030 и нововъведенията като основен фактор в този развой също бяха част от разискваните тематики по време на Конференцията. КООП Китай показа онлайн платформата „ Международен кооперативен павилион “, а Централният съюз на потребителните кооперации, Русия създаденото приложение “Глобал КООП КОНЕКТ “ за мобилни телефони и лични компютри. Те дават опция на кооперациите да подписват покупко-продажби и дават артикули и услуги по електронен път, употребявайки най-новите осведомителни и информационни технологии.
В заключителното си слово Масимо Бонджовани, Президент на ЕВРОКООП, акцентира: „ Приоритет на ЕВРО КООП е дейното съдействие сред членовете посредством обмяна на хрумвания, положителни практики и знания. Но това, което е още по-важно за Асоциацията, е основаването на удобни условия за взаимноизгодно бизнес съдействие и даването на забележими изгоди и услуги на членовете. Исторически, потребителните кооперации са основани да са покрай своите членове. Затова и през днешния ден те не престават да съхраняват кооперативните правила и полезности и да поддържат огъня на кооперативна концепция, просвета и завещание “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР