София. На 15 ноември в 19.05 часа с полет АZ

...
София. На 15 ноември в 19.05 часа с полет АZ
Коментари Харесай

Първата група участници в 26-та Национална Антарктическа експедиция ще замине на 15 ноември

София. На 15 ноември в 19.05 часа с полет АZ 0521 на AlItalia от летище София ще oтпътува първата група участници в 26-та Национална Антарктическа експедиция. Това оповестиха от Българския антарктически институт . Това са Командира на Българската база „ Св. Кл. Охридски “ на о-в Ливингстън инж. Йордан Йорданов, лекаря доктор Цветан Василев, енергетиците Станимир Модев и Йордан Тодоров, геодезиста доцент Борислав Александров, геолога доктор Стефан Велев, физика Васил Гурев и логистиците Драгомир Матеев и Николай Чальов.
Групата ще лети с цивилен полети по маршрут София – Рим – Сантиаго де Чили – Пунта Аренас. От Пунта Аренас полярниците ще продължат със аероплан на бразилските военно-въздушни сили до прилежащия ни о-в Кинг Джорж и оттова ще се доберат до базата ни с нает дребен 23-метров ветроходена транспортен съд „ Аустралис “. За страдание ограничавания размер на трюма на кораба ще разреши транспорта единствено на минимално количество пресни хранителни артикули, които сега се товарят в аржентинското пристанище Ушуайа, тъй че до идването на испанския транспортен съд Хесперидес към Коледа менюто в базата ще е основано основно на варива и консерви от запасите от предните години.
Участниците ще имат нелеката задача да разконсервират базата след тежката полярна зима, да извършат налагащите се поправки и да приготвят условия за работа на идващите групи учени. Паралелно с тази активност тримата експерти в групата ще стартират своите проучвания в региона на геологията, сеизмологията и геодезията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР