София. На 14 януари Българската православна църква почита Света равноапостолна

...
София. На 14 януари Българската православна църква почита Света равноапостолна
Коментари Харесай

Българската православна църква почита света равноапостолна Нина, покровителка на Грузия

София. На 14 януари Българската православна черква уважава Света равноапостолна Нина, настойничка на Грузия. Света Нина е родена към в Кападокия, където имало доста грузински селища. Баща ѝ Завулон произхождал от благороден жанр, бил родственик на великомъченик Георги Победоносец и се употребил с благоволението на император Максимиан (284-305 г.). Завулон е бил на военна работа при императора и като християнин е съдействал за освобождението на приели християнството пленени гали. Майката на света Нина - Сусана била сестра на Йерусалимския патриарх (според някои източници - Ювеналий).
Когато станала на 12 години, света Нина отишла в Йерусалим с родителите си. По взаимно единодушие и с благословението на Йерусалимския патриарх родителите ѝ се разделили, с цел да служат напълно на Бога: татко ѝ отишъл в Йорданската пустиня, а майка ѝ била сложена за дякониса при храма на Гроба Господен.
През целия си живот Нина била целомъдрена и благочестива. Тя съумяла да откри християнска черква в Грузия и да покръсти доста грузинци. Началото било мъчно, тъй като владетелят на Грузия цар Мириан бил идолопоклонник. С голяма религия, упоритост и примирение, Света Нина съумяла да го покръсти. След като приела Христовата религия, владетелят Мириан станал значима персона за православието, както Свети император Константин (чества се на 21 май). Света Нина е одобрявана за просветителка и Небесна настойничка на Иверия (Грузия).

Днес имен ден честват Нина и Нинка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР