София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов откри

...
София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов откри
Коментари Харесай

Информационен ден по програма LIFE се проведе в МОСВ

София. Министърът на околната среда и водите Нено Димов откри през днешния ден в Министерство на околната среда и водите Информационния ден по стратегия LIFE на Европейски Съюз, оповестяват от пресцентъра на министерството. „ Радвам се на огромния интерес към програмата, тъй като тя е извънредно сериозен съставен елемент, подпомагащ политиките на Европейски Съюз в региона на околната среда. България и има все по-сериозно присъединяване с планове по програмата “, сподели министър Димов при откриването. Той уточни, че допреди година България е взела участие в програмата единствено с обичайни планове, само че към този момент страната ни има подадени три огромни интегрирани плана – в областите качество на въздуха, води и кръгова стопанска система.
Министър Димов прикани заинтригуваните страни да се възползват оптимално от програмата, с цел да може да се употребява дейно показания по нея запас. Той акцентира, че стратегия LIFE е един от главните принадлежности, който подкрепя осъществяването и използването на политиките в региона на околната среда и климата. Доказателство за това са все по-нарастващият интерес към програмата и увеличението на броя на бенефициентите, както и на планове с висока добавена стойност за Европейски съюз за реализиране на високи екологични стандарти и качество на живот на хората.
Като национално координационно звено, министерството подкрепя процеса, само че без интензивността на всички, които са заинтригувани, няма по какъв начин да реализираме съществено развиване, сподели в умозаключение Нено Димов. Той се надява да има доста претенденти, тъй като това ще помогне за решаването на екологичните проблеми в страната, а всяко малко решение има освен национално, само че и европейско значение.
На осведомителния ден участваха и представители на Европейска комисия. Те са в страната в границите на мониторинг по план LIFE 14 CAP/BG/000013 „ Техническа помощ за създаване на потенциал на българското Министерство на околната среда и водите за използване на Програма LIFE “ (CAPTA BG). Евроекспертите бяха на посещаване и в Спасителния център за диви животни в Стара Загора, посочен като образец за добър план, осъществен по програмата.
Гостите пуснаха на независимост белошипа ветрушка, развъдена в Центъра в границите на план, финансиран от стратегия LIFE и вечерна ветрушка, излекувана в реанимацията на Центъра.
Програма LIFE е финансов инструмент на Европейски Съюз, подпомагащ планове за запазване на околната среда, природата и климата на територията на съюза. Програмата е основана поради осъществяването, актуализацията и развиването на политиката и законодателството на Европейски Съюз в региона на околната среда и климата посредством съфинансиране на планове с европейска добавена стойност. Тя е структурирана в две подпрограми – „ Околна среда “ и „ Действия по климата “. Допустими бенефициенти могат да бъдат обществени органи и частни организации – търговски (с изключение на ЕТ) и нетърговски (вкл. НПО).
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР