София. Министърът на културата Боил Банов връчи на скулптора Крум

...
София. Министърът на културата Боил Банов връчи на скулптора Крум
Коментари Харесай

Министър Боил Банов: Творчеството на акад. Крум Дамянов е дивотия на духа

София. Министърът на културата Боил Банов връчи на скулптора Крум Дамянов най-високото отличие на Министерството на културата - „ Златен век “ с огърлие. Това се случи по време на формалното разкриване на юбилейната галерия на огромния ваятел в столичната изложба „ Райко Алексиев “, оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата . За създателя приказва проф. Валентин Старчев. Творбите на Крум Дамянов слагат голям брой въпроси, а галерия с въпроси е галерия – събитие. Така професорът заключи експозицията във връзка 80-тия празник на именития ни художник, която съответства и с 80-тия празник на Галерията.
„ За мен ще бъде изключителна чест да връча тази висока премия на Министерството на културата на един необикновен гений “, уточни министър Банов. „ Професор Старчев сподели всичко, каквото трябваше да бъде казано, само че аз ще си разреша да споделя нещо свое. Погледнато през творчеството му - аз толкоз вманиачен човек доста рядко съм виждал. Това е такава простотия на духа, такава пристрастеност, такава деликатност, омагьосване и мощност в това време, че човек не може да не настръхва, без значение дали е тук, дали гледа монументалните му произведения другаде. За мен е огромна чест да наградя проф. Крум Дамянов за извънреден принос в развиването на българската просвета и национална еднаквост “ – с тези думи министър Банов пристъпи към същността на церемонията.
Под бурните овации на препълнената с сътрудници, другари и фенове изложба „ Райко Алексиев “ учен Дамянов показа, че не си е подготвил особено слово за вечерта, само че благодари на всички, които са го почели и изрази вяра изложбата да им хареса.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР