София. Междуведомствената работна група за оценка на предложенията за придобиване

...
София. Междуведомствената работна група за оценка на предложенията за придобиване
Коментари Харесай

В Министерството на отбраната бяха отворени постъпилите оферти за придобиване на модулен многофункционален патрулен кораб

София. Междуведомствената работна група за оценка на предложенията за придобиване на два модулни многофункционални патрулни кораба за Военноморските сили(ВМС) стартира своята работа с обществено отваряне на офертите, което се състоя в зала „ Тържествена “ на Министерството на защитата. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството . На отварянето участваха представители на трите компаниите, които са подали предложения - „ Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG “ (Германия), „ МТГ – Делфин “ (България) и „ FINCANTIERI “ (Италия), както и членовете на работната група, представители на управлението на Министерството на защитата и медии.
„ Проектът за придобиване на два многофункционални патрулни кораби е един от трите съществени капиталови плана на Министерството на защитата. Целта е посредством придобиването им да ce извършва необятен набор от задания по гарантиране на морския суверенитет на българската страна и отбрана на нейните национални ползи в морските пространства, както и подмяна на остарели бойни кораби от състава на Военноморски сили, които не подлежат на рационализация “. Това сподели заместник-министърът на защитата Анатолий Величков.
Способностите, които ще придобият Военноморските сили посредством реализацията на този план, са битка с надводен, подводен и въздушен съперник, надзор на корабоплаването, битка с асиметрични закани и качества за електронна битка. Обхватът на плана включва пет посоки - придобиване на корабите, придобиване на ЗИП-комплект и аварийни елементи, образование на екипажите, интегрирана логистична поддръжка и индустриално съдействие.
Цената на придобиване е 820 млн. лева без Данък добавена стойност или 984 млн. лева с Данък добавена стойност. Предвиждаме корабите да бъдат добити – първият до края на 2023, вторият – до края на 2024 година, сподели заместник-министър Анатолий Величков.
Работната група, която ще прави оценка офертите, е назначена със заповед на министър-председателя. Тя включва представители на Министерството на защитата, командването на Военноморски сили, Министерството на финансите, Министерството на външните работи, Министерството на стопанската система и ДАНС. Председател на работната група е заместник-министърът на защитата Анатолий Величков, а заместник-председател – командирът на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев.
Методиката за оценка на офертите е част от поканата за подаване на офертите и е била изпратена задоволително рано на участниците, акцентира контраадмирал Митко Петев.
Четири са главните индикатори за оценка – „ качества “, „ цена “ „ индустриално съдействие “, „ интегрирана логистична поддръжка “. Контраадмирал Петев разясни, че първо ще бъдат оценени техническите характерности, както и предложенията, свързани с индикаторите „ индустриално съдействие “ и „ интегрирана логистична поддръжка “.
Вторият стадий от работата на комисията е оценка на ценовите предложения, които ще бъдат отворени на 29 май. Ще бъде образувана оценка по индикатор цена. Работата на комисията ще завърши с подготовката на отчет за оценка на най-хубавата и най-изгодна оферта. Документът ще бъде подаден в Министерски съвет до 12 юни 2019 година След приемането на отчета ще бъдат подхванати съответните дейности за подписване на контракт за придобиване на двата кораба с избрания победител, сподели контраадмирал Митко Петев.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР