София. Кризата в НАТО се дължи на липсата на външен

...
София. Кризата в НАТО се дължи на липсата на външен
Коментари Харесай

Кристиян Стефанов: Кризата в НАТО се дължи на липсата на външен опонент

София. Кризата в НАТО се дължи на неналичието на външен конкурент. Това сподели за обзорното предаване „ Метроном “ на Радио „ Фокус “ Кристиян Стефанов, създател в младежката платформа „ Ан блок “ и посетител в студиото с екип от Студентския клуб по политология към Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Според Кристиян Стефанов политиката на Пакта измества своя фокус от сдържането на Русия към въздържане на Китай, който се оформя като нов световен противник.

„ Има конфликт сред съдружниците в Блока за това какво въобще Съюзът би трябвало да прави. Правилно се изрече и българският президент: НАТО не е пазар за разпространяване на американските оръжия. Американската политика на напън към Европа за закупуване на повече оръжия и обособяване на повече от брутния вътрешен артикул за това, подронва още повече по този начин или другояче станалият неустойчив съюз. Защото няма ясни цели, няма ясно схващане какво би трябвало да се прави – нещо, което го е имало преди 1989г., доколкото всички в Европа са били наясно, че Америка подсигурява тяхната сигурност от конкурент, който се схваща като грозящ, което в този момент не може да бъде изживяно нито за Китай, нито за Русия “, акцентира политологът.

Кристиян Стефанов сподели още, че тези настроения се проектират в тезите на френският президент Емануел Макрон за близки връзки с Русия и отбягване на борба с Китай. Той добави, че на този стадий няма предпоставки за основаването на единна европейска войска, каквото желае френският държавен глава, тъй като Германия не е съгласна с разграничението от НАТО.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР