София. Крепостните стени на Форос са били недостроени поради липса

...
София. Крепостните стени на Форос са били недостроени поради липса
Коментари Харесай

Милен Николов, РИМ – Бургас: Крепостните стени на Форос са били недостроени поради липса на средства

София. Крепостните стени на Форос са били недостроени заради липса на средства. Това сподели за предаването „ Легенди за България “ на Радио „ Фокус “ шефът на Регионален исторически музей (РИМ) в Бургас Милен Николов. Крепостта е късноантична, от 6-ти век, локализирани са към 200 м. от крепостната й стена, чиито стени са дебели близо 3 м., локализирани са и 4 бойни кули.
След 9-ти септември на територията на полуострова, с безмълвното утвърждение на тогавашните управляващи, огромна част от старините са били безусловно унищожени. През 1988 година, когато не престават строителни работи по Трудово-кооперативно земеделско стопанство е подаден формален сигнал до бургаския музей. Последва оглед на място и е образувана комисия, която локализира крепостна стена и редица други постройки, което ги води на мисълта, че точно там се намира средновековния Форос. За жал военна кула към този момент е била унищожена, а част от стената е била изкъртена с булдозери, преди комисията от музея в Бургас на дойде на място.
Крепостната стена е открита при обход през 2008 година, описа още той. „ Няма да не помни този миг, тъй като на процедура крепостта беше открита за повторно “, разяснява Николов. През края на 2008 година са направени първите разкопки, който са траяли до 2016 година За жал зоната, в която се намира крепостта е частна благосъстоятелност и не е туристическа дестинация, сподели още той.
На полуостров Форос има към три вили от римската ера, което приказва за това, че красивото ни крайбрежие се е употребило като място за отдих от богатите римляни.
Биляна БОЗИНАРЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР