София. Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) не постигна съгласие

...
София. Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) не постигна съгласие
Коментари Харесай

Консултативният съвет за национална сигурност не постигна съгласие относно бъдещия антикорупционен орган

София. Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) не реализира единодушие по отношение на бъдещия антикорупционен орган. Това разгласи в своето изказване след Съвета президентът Румен Радев. По думите му членовете на КСНС са се обединили към 3 решения: да одобряват промени в Наказателен кодекс по отношение на корупционните закононарушения, Народното събрание да прегледа и одобри Закон за противопоставяне на корупцията и новият закон да регламентира всеобхватни ограничения, включващи предварителна защита и лишаване на нелегално добито имущество. „ Участниците се сплотиха към констатацията, че резултатите от битката с корупцията по високите етажи на властта са ниски заради недостатъци в законодателството в институционална рамка и заради неналичието на обособена конструкция с ясни пълномощия и потенциал за ефикасна битка с корупцията. Постигнато бе единодушие за съществени насоки в работата на държавните институции за дейно противопоставяне на корупцията, измежду лицата, заемащи или заемали висши обществени длъжности, които да подсигуряват първо, използване на сложен метод, който наред с предварителната защита да се концентрира и върху разкриването, следствието и реализирането на наказателна отговорност “, съобщи Радев. Той обаче акцентира, че Съветът не е съумял да реализира единодушие по отношение на ролята и функционалностите на антикорупционния орган, както и по отношение на правилата за назначението на неговото управление.
Пред публицисти на излизане от постройката на Президентството зам.-председателят на Политическа партия ГЕРБ и ръководител на парламентарната група на партията Цветан Цветанов разяснява, че всички участници в КСНС ясно са декларирали, че имат политическа воля да се борят с корупцията. Той означи, че сега има два законопроекта и дебатът по тях би трябвало да се води в българския парламент. „ Има импортирани законопроекти и стартирала процедура по разискванията, които направиха от Министерство на правораздаването. Много по-лесно и по-бързо щяхме да приемем антикорупционния закон, в случай че беше импортиран от група народни представители. Но ние взехме политическо решение дружно с Обединени патриоти, че цялата процедура ще бъде извървяна от начало, без значение, че в 43-тия парламент Антикорупционния закон беше признат на първо четене “, разяснява още той.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи от своя страна, че нов обединен орган с проверяващи функционалности, в който президентската институция да има отношение, явно няма да има. Тя обясни, че президентът е предложил в общата декларация текст, който споделя, че се основава обединен, самостоятелен, нов орган, който да се занимава с следствие на корупционни закононарушения. „ Този текст беше подложен на гласоподаване и събра два гласа – неговият и моят. Срещу 12 „ срещу “, т.е. обединен, нов орган, който да се занимава с следствие, а не с инспекция на заявления и санкции, явно е, че няма да има “, изясни Нинова и акцентира, че президентът е предложил текст, който да планува при конструирането на един подобен орган да има баланс на институциите, като и президентската институция, и Народното събрание ще имат отношение към избирането и назначението на хората него. „ Оттук нататък отговорността е на болшинството. Те в Народното събрание ще си одобряват един нова орган, който ще се занимава с инспекция на заявления и с налагане на санкции “, добави още тя.
Според водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ КСНС e постигнал кардинално единодушие по ред значими тематики и въпроси и е приел една обща политическа рамка, към която Народното събрание ще се придържа. На въпрос за какво не се е стигнало до единодушие кой да избира ръководителят на антикорупционния орган, Карадайъ отговори: „ Има импортирани законопроекти. Този въпрос ще се преглежда в Народното събрание. Нещо повече – ние поставихме една тематика на това съвещание. Това е тематиката, обвързвана с това, което виждаме в последните дни, седмици, месеци. Нашата оценка е, че демокрацията е в заплаха, в това число и свободата на словото. От тази позиция ние призовахме за съответни дейности и виновните политици в страната “.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР