София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на онлайн

...
София. Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на онлайн
Коментари Харесай

КЗП забрани нелоялни практики на онлайн търговци, заблуждавали с невярна информация за съставните материали и цените на продаваните от тях продукти

София. Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) забрани на онлайн търговец да подвежда клиентите си, че продава маси с MDF плоскости с натурален дъбов фурнир, до момента в който в реалност покритието им е релефно PVC фолио с цвят „ дъб ”. Това оповестиха от пресцентъра на КЗП.
Въпросният електронен магазин www.jysk.bg показва продукта с наименованието „ Маса Thyholm ” 120 см. метал/дъб ”. Към момента на инспекцията в разширеното изложение е посочено, че MDF плоскостите са с дъбов фурнир от „ доста дребно нарязани, залепени под напън дървени нишки ”. Добавена е и информацията, че „ дъбът е тип доста устойчива твърда дървесина ”. По подобен метод у потребителя остава неправилното усещане, че на много преференциална цена от 75 лева може да закупи маса от дъб с железна структура с размери 80 х 120 х 76 см. В случай че търговецът не извърши смяна на заблуждаващата информация, ще последва втора глоба – този път за несъблюдение на заповедта за възбрана на нелоялната процедура.
Електронният магазин www.propharmaonline.com пък е поддържал на страницата си изчезнал в склада му продукт с атрактивна цена, на която не е бил в положение да го достави. Дни след доказана по електронната поща поръчка, представител на търговеца се е обаждал на клиента и го е уведомявал, че цената на въпросния артикул („ Трестан шампоан седем билки ”) не е оповестената на уеб страницата и след това доказаната по имейла 3,39 лева, а 7,79 лева
И в двата случая посредством погрешна информация при оповестена промоция потребителят е притеглен да закупи артикули на към два пъти по-ниски от постоянните цени. В единия става дума за нереално понижение, а в другия – за подвеждащи данни за основни характерности на предлаганите артикули – все едни от най-важните детайли, които имат директно отношение при вземането на решение за покупка.
Комисията е безапелационна, че това са нелоялни търговски практики, заради което е издала заповеди за възбрана използването им в бъдеще. Санкциите са до 30 000 лева за всеки от търговците.
КЗП се обръща със препоръки към потребителите и рекомендации към търговците:

Съвети към потребителите:
-Имайте поради, че множеството електронни магазини удостоверяват поръчките автоматизирано с въведените в системата параметри, които могат да се окажат неактуални. В такива случаи сигнализирайте в КЗП.
-Препоръчително е в спомагателна връзка с представител на търговеца да препотвърдите най-важните елементи – цената и значителните характерности на продукта.
-Настоявайте договорката да се реализира при в началото оповестените параметри или се откажете от покупка.

Препоръки към търговците:
-Грижете се въведената в системата Ви информация за наличностите и цените на предлаганите от Вас продукти да бъде постоянно настояща.
-Предоставяйте на клиентите си единствено тествани данни за характерностите на продуктите.
-След като един път сте удостоверили поръчката на клиент, Вие сте длъжни да я извършите при уговорените условия.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР