София. Книгата Врата на боговете“ от Гергана Лаптева ще бъде

...
София. Книгата Врата на боговете“ от Гергана Лаптева ще бъде
Коментари Харесай

Книгата „Врата на боговете“ ще бъде представена в София

София. Книгата „ Врата на боговете “ от Гергана Лаптева ще бъде показана в София. Това оповестиха от Българския антарктически институт . Премиерата ще се състои на 19 ноември 2019 година, от 18.30 часа в Книжен център „ Гринуич “ на бул. „ Витоша “ 37.
Книгата е трогателен и невероятен роман, отвеждащ ни към едни от най-красивите места в Южна Америка, от водопадите Игуасу и Рио де Жанейро в Бразилия, през античната столица на инките Куско, загадъчният Мачу Пикчу и плаващите острови Урос в Перу, преминавайки през Ла Пас, Тиуанако и достигайки до мистичното езеро Титикака в Боливия, считано за отечество на Слънцето и дало началото на една империя.
Книгата е отдадена на Южна Америка – континентът, който покорява въображението с античните си култури, легенди и митове, димящи вулкани, пустини и тихите или бурни води на два океана, миещи крайбрежията му. Грешка в изчисленията на Колумб води до откриването, не на богатите на подправки, само че към този момент познати Индии, а на един напълно нов континент, непокътнат от цивилизацията на остаряла Европа.
Сблъсъкът сред два радикално разнообразни свята довежда до изтребването и загиването от заболявания на цели племена и нации, само че и дава на локалните поданици католическата религия, език, книжовност и полезностите на европейската цивилизация. Кое е по-правилно, дали развиването на локалните племена по личен път или покръстването им и налагането на средновековните полезности на западноевропейското общество, в никакъв случай няма да узнаем.
Днес пъстротата от смесването на раси, култури и неповторимия прогрес на нации, разрастващи се свободно от непознато владичество едвам от към 200 години и хубостта на към момента девствената природа те кара да се влюбиш в този континент.
Разбираемо е вълнението и ентусиазма, с който Гергана разказва усещанията си от до момента си с Южна Америка. Страница след страница читателят е обхванат от митовете, легендите и културните шедьоври на локалните индиански племена от доколумбовия интервал, от историята на завладяването на континента и спиращите дъха хубости на водопадите Игуасу, пустинята Атакама, езерото Титикака и потайностите на едни от най-красивите градове в света Рио де Жанейро, Куско и Сантяго де Чили.
Удивително точно подбраните и красиви илюстрации, съчетани с авторски фотоси способстват текстът да те погълне напълно.
Гергана Лаптева приключва Училището по изящни изкуства „ Илия Петров “ със компетентност „ Живопис “. Висшето си обучение получава в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, компетентност „ Палеонтология ”. Работи в Българския антарктически институт и Националния център за полярни проучвания – Национален оператор на активността на Република България в Антарктида, като завеждащ отдел „ Култура “. Участник е в седем експедиции до Ледения континент в редица еко-арт планове, създател и координатор на програмата ЕКОАНТАР. Автор е на книгите „ Непознатата южна земя – Terra Australis Incognita “ и „ Посока юг – пътешестване към Антарктида ”.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР