София. Какви са конкретните мерки, които сте предприел, за да

...
София. Какви са конкретните мерки, които сте предприел, за да
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов към министър Кирил Ананиев: Как ще стимулирате трансплантационната и донорската програма?

София. „ Какви са съответните ограничения, които сте подхванал, с цел да може преди новата финансова година да бъдат набелязани ограничения за стимулиране на трансплантационната и донорската стратегия? “ Този въпрос насочи националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Георги Михайлов към министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, оповестиха от пресцентъра на Българска социалистическа партия . Депутатът напомни, че през февруари тази година, Народно събрание е упълномощило на министъра няколко съществени задания по отношение на преструктурирането и повишение на успеваемостта на трансплантационната стратегия и свързаната с нея донорска стратегия у нас. „ В началото на юни имаше чуване в Народното събрание, в което ние представихме причини, с които вие се съгласихте за основни пропуски в структурирането на програмата “, сподели още той.
Проф. Михайлов почерта че технологията на трансплантациите и на донорството от дълго време е добре проучена в Европа. Той изясни, че към този момент у нас има готови експерти, които могат да работят на доста високо равнище. „ Големият проблем е финансирането и той не опира до разбор какви средства са употребявани предходната, тази и идната година, а опира до законодателна самодейност, каквато ние ще предприемем, за внезапна смяна в метода на финансиране “, сподели той. На второ място проф. Михайлов акцентира, че би трябвало да се създадат вътрешни промени в програмата. Той разяснява, че има голям прогрес в бъбречните трансплантации, където към този момент са по- съвместими групово донор и реципиент, посредством потребление на сериозна имуносупресия. „ Трябва да има 24 часов надзор върху донорските обстановки във връзка с трансплантациите на органи “, настоя той.
Проф. Михайлов зададе на министър Ананиев и въпрос, обвързван със закриването на Националния център по наркомании. „ Поради какви аргументи вие сте подхванали тази мярка, която слага на едно място 2 напълно разнообразни по своята характерност действия – активност по надзор на стратегиите против наркотични субстанции, образование на фрагменти, които се занимават с контрола на тези стратегии и статистически данни, а не надзор на действително настоящи и съществуващи стратегии. Закриването на този център би представлявало сериозна крачка обратно в реализирането на една ефикасна битка с този тежък проблем “, сподели още той.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР