София. Как да осигурим безопасно лято на децата си, докато

...
София. Как да осигурим безопасно лято на децата си, докато
Коментари Харесай

КЗП: Как да осигурим безопасно лято на децата си, докато карат тротинетки, ролери и скейтборди

София. Как да осигурим безвредно лято на децата си, до момента в който карат тротинетки, ролери и скейтборди, поучават от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП). Лятото значи почивка с дълги и безгрижни дни. Когато времето е топло и децата не са на учебно заведение, те прекарват повече време на открито. Едни от обичаните им занимания в междублоковите пространства и в парковете са да карат ролери, тротинетки и скейтборди. Това е освен занимателно, само че и потребно, тъй като оказва помощ на подрастващите да развият възприятие за баланс и съгласуваност и способства за гъвкавостта им.
Важно е обаче изделията да бъдат безвредни, както и да се експлоатират и поддържат съгласно дадените от производителя инструкции. В противоположен случай може да се стигне до пострадване, а даже и до по-тежки произшествия. Европейската система за продан на информация за рискови артикули на територията на Общността RAPEX регистрира, че през предходната година рискът от пострадване изпреварва даже химическия и с дял от 25% излиза преди всичко измежду всички останали, които заплашват потребителите при използването на неотговарящи на одобрените стандарти артикули. Същевременно, по данни на организацията с нестопанска цел SAFEKIDS, всяка година близо един милион деца по света умират от пострадване и съвсем всяка от тези нещастия може да бъде предотвратена. Затова е от голяма важност при покупката на сходни продукти родителите да извърнат внимание на няколко съществени момента. Преди всичко – на опаковката и върху самото произведение би трябвало да е посочен номерът на стандарта за сигурност. Това подсигурява, че при направата са спазени всички условия, както във връзка с вложените материали, по този начин и на структурата за да се сведат до най-малко рисковете при приложимост.
Задължителна е и информацията за оптимално допустимото тегло на ползвателя на продукта. Скейтбордите и ролковите кънки, да вземем за пример, са два класа: Клас А (за тегло от 20 kg до 100 kg) и Клас В (за тегло от 20 kg до 50 kg). Тротинетките за лица от 20 kg до 50 kg са два типа – класифицирани като играчки за домашна приложимост и като спортно съоръжение за каране по публични пътища и пътеки.
Част от наложителната информация е името на производителя или вносителя, както и комерсиалната марка. Идеята е потребителят да бъде наясно от кого купува и най-важното – кой носи отговорността за качеството и сигурността на продукта. Необходимо е да има и рекомендация за потребление на защитна екипировка.
Има някои външни белези, по които елементарно може да се откри дали един скейтборд да вземем за пример би представлявал заплаха за потребителя. Ако горната повърхнина на дъската не е покрита с предотвратяващ падение материал или над нея има издадени елементи, рискът от случай е забележителен. Предпоставка за произшествие биха били и остри ъгли и ръбове. Според стандартите за сигурност външната линия на дъската би трябвало да е със заоблени ръбове с най-малък радиус от 10 mm. Освен това е наложително всички краища на скейтборда, които влизат в контакт с тялото при каране, да са безвредни и завършени по този начин, че да не предизвикват пострадвания.

Скейтбордите, ролерите и тротинетките би трябвало да бъдат съпроводени с

указания за приложимост.

Те следва да осведомят потребителя за верните техники за ръководство и прекъсване, както и за това, че може да се кара единствено по плоски, чисти и сухи повърхности и наложително с защитни средства за коленете, лактите и главата. Трябва да се подчертава и върху нуждата от регулярна инспекция по отношение на това дали всички съединителни детайли са крепко закрепени и не са счупени. Важно още е да има предизвестия за вероятно ограничение на използването с оглед условията за сигурност на пътя.

Задължителни са

инструкции за сервиз и поддръжка.

Контролните органи наблюдават на пазара да се оферират единствено безвредни артикули, съпроводени със наложителната информация за вярна приложимост и поддръжка. По отношение на скейтбордите, ролерите и тротинетките за лица над 20 kg инспекциите се правят от Комисията за отбрана на потребителите. Тези за деца под 20 kg се квалифицират като играчки и за тях компетенциите са на Държавната организация за метрологичен и механически контрол. При определяне на противоречие стоките се изтеглят от пазара, ако не е било спряно разпространяването им още преди да попаднат в комерсиалната мрежа. Издава се и заповед за възбрана повторното им стартиране на пазара.

Когато сте сигурни, че сте закупили за детето си безвреден скейтборд, тротинетка или ролер, е значимо да спазвате прецизно дадените от производителя инструкции за използването и поддръжката. Полезно е да имате поради и някои съществени препоръки за сигурност на специалистите.

• Задължително децата би трябвало да бъдат с каска, предпазители за китките, лактите и коленете. Предложете им сами да ги изберат, с цел да ги носят на драго сърце!
• Гладките повърхности без пукнатини и дупки са най-безопасни. Рисковано е карането наоколо до трафика и доста пострадвания се случват точно на улицата.
• Препоръчително е да се кара денем и при положително време, защото тогава има по-голяма видимост за всички участници в придвижването и надлежно рискът от възникването на случай е по-малък.
• Важно е децата да не бъдат оставяни без контрол от възрастен, до момента в който карат. Имайте поради, че множеството деца до 6-годишна възраст нямат добре развито възприятие за съгласуваност.
• Трябва да сте наясно с уменията на детето, преди да го насърчите да кара тротинетка, кънки или скейтборд.
• Защитното съоръжение, инструкциите и образованието понижават вероятността от пострадване.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР