София. Качеството на предоставяната на потребителите услуга е в пряка

...
София. Качеството на предоставяната на потребителите услуга е в пряка
Коментари Харесай

Константин Райков, КЗП: Високата квалификация на кадрите в туризма и сътрудничеството между институциите са от значение за качеството на услугите в сектора

София. Качеството на предоставяната на потребителите услуга е в директна връзка с професионалната подготовка и подготовка на фрагментите, които реализират съответна активност в даден бранш. Когато приказваме за туристически услуги, ние следва да отчитаме, както засилващата се конкуренция на международния пазар, по този начин и събитието, че става дума на първо място за изключително сензитивна сфера, където удовлетвореността на клиентите е функционалност от голям брой фактори и те следва да бъдат умело ръководени. Това сподели Константин Райков, член на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), на XV-тата Международна научна конференция „ Туризъм – проучване, развиване, образование ”, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
Райков уточни, че за част от услугите в туризма са нужни спомагателни специфични умения и квалификации, с цел да получат потребителите обслужване на нужното равнище. Той даде образец със СПА-обектите, за които има и специфична разпоредба, където са посочени условията към мястото за настаняване и към личния състав в СПА-центровете. „ В някои случаи недоволствата на клиентите касаят не толкоз базата или набора от услуги, които могат да се дават в един обект, колкото незадоволително високата подготовка и мотивация на личния състав ”, съобщи Райков. Той добави, че в към 10% от случаите контролният орган открива друг вид нарушавания. Те най-много са свързани с това, че качеството на предоставяните услуги в даден обект не дава отговор на притежаваната от него категория или с неналичието на категоризация въобще.
Райков насочи съвет към бизнеса. „ Когато популяризира и предлага своите услуги, да бъде по-честен и предан, да не се основават предпоставки за разширено пояснение на посланията ”, уточни той. Например, дефиниция от вида „ ще има обилие от храна ” може да бъде разбрана от всеки по друг метод. Затова по думите му е нужна повече уточненост.
Константин Райков напомни, че жалбите на консуматори по отношение на услуги в областта на туризма са към 5% от всички, постъпващи в КЗП по най-различни въпроси.
Райков уточни, че качеството на туристическия артикул и развиването на бранша стоят като провокации пред всички, свързани с процесите в него страни – образователни заведения, законодателна власт, контролни органи, правосъдни институции, и най-много ползотворното съдействие сред тях.
В подтекста на тематиката за така наречен цифров консуматор Райков цитира изследване, съгласно което новият екскурзиант е до 30-годишен, с една раница и мобилен телефон. „ Когато този консуматор може с едно мобилно устройство да реши всички съществени въпроси по обещано пътешестване – от покупката на билетите, през настаняването и храненето до визитата на мечтаните от него обекти, изниква нуждата и от цифровизация на самия бизнес ”, разяснява Райков. Той подчертава и върху това, че още веднъж се стига до т.нар „ споделена стопанска система ”, защото този нов вид екскурзиант употребява все по-малко категоризирани места за настаняване и по-скоро резервира през специфичните за тази цел платформи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР