София. Изминалите 20 години от създаването на Комисията за енергийно

...
София. Изминалите 20 години от създаването на Комисията за енергийно
Коментари Харесай

Доц. Иван Иванов, КЕВР: 20-та годишнина от създаването на КЕВР е повод за равносметка и основа за предстоящите решения във връзка с новите предизвикателства

София. „ Изминалите 20 години от основаването на Комисията за енергийно и водно контролиране утвърдиха българския регулатор като значима институция, която с цялата си активност се стреми да отговори на високите упования на българското общество. Обръщайки се във времето обратно ние вършим равносметка на постигнатото и сме подготвени да отговорим на новите провокации, които стоят пред нас “, съобщи ръководителят на КЕВР доцент Иван Иванов на тържественото честване на юбилея на Комисията, която е основана с Постановление № 181 на Министерския съвет от 10.09.1999 година На тържеството участваха членовете от настоящия състав на КЕВР, заместник-председателят на Комисията по енергетика Димитър Бойчев, представители на Министерството на енергетиката, чиновници от администрацията на регулатора, оповестиха от пресцентъра на КЕВР .
В приветственото си слово доцент Иван Иванов изрази признателност към предходните сформира на Комисията и към чиновниците в администрацията, които са съдействали за професионализма и престижа на регулатора. Подчертано беше, че през последните четири години КЕВР се утвърди като колегиална институция, която в активността си отстоява поредно правилата на законността, икономическата аргументираност, прозрачността и отбраната на публичния интерес, като не позволява политическа и корпоративна интервенция. „ Комисията даде своя принос за решаването на няколко съществени задания пред българската енергетика – превъзмогване на финансовия колапс, основаването на нормативната основа за работата на Българската самостоятелна енергийна борса като мотор на либерализацията на електроенергийния пазар на едро, поддръжка на процеса на диверсификация на доставчиците на природен газ “, съобщи доцент Иван Иванов. В това отношение беше посочена значимата роля на цялостната активност през миналите 20 години, обвързвана с приемането на регулаторната база, изработваните методики и правила и одобряваните решения.
Спирайки се на идните провокации доцент Иван Иванов уточни, че регулаторът е предназначен да приключи процеса на цялостната либерализация на електроенергийния пазар, с фокус върху отбраната на енергийно уязвимите консуматори, както и да окаже регулаторна поддръжка на значимата промяна във ВиК бранша. Той посочи също ролята на КЕВР за недопускане на злоупотреби на пазара на сила (електроенергия и естествен газ), както и за ускорено основаване на нормативната база за свързване на българския пазар на електрическа енергия и природен газ с районните пазари. Регулаторът ще продължи дейното интернационално съдействие и ще утвърждава ролята си за ускорение на районното съдействие в регулаторната сфера, доказателство за което е основаният по самодейност на КЕВР Балкански Консултативен конгрес, чийто ръководител през първата му година е българският регулатор, акцентира ръководителят на Комисията.
В умозаключение доцент Иван Иванов съобщи, че значима роля за постигнатите резултати има откритото съдействие и взаимоотношение на Комисията с държавните институции и с всички заинтригувани страни - Комисия по енергетика и другите парламентарни комисии, с Министерство на енергетиката, с Министерство на регионалното развитие и с Министерство на околната среда и водите.
В приветствието си към участниците в тържеството заместник-председателят на Комисията по енергетика Димитър Бойчев оцени мандата на сегашната Комисия като знаков във връзка с настъпилите промени в енергийния и водния бранш и за одобряване на обективни и уравновесени цени на услугите. Изразена беше убеденост, че регулаторът ще продължи да бъде авторитетна и самостоятелна институция, която работи в интерес на цялото общество.
От името на Министерството на енергетиката Комисията беше отличена с Почетен плакет. Поздравителни адреси във връзка на годишнината бяха получени от парламентарната Комисия по районно развиване, благоустройство и локално самоуправление, от Министъра на районното развиване и благоустройството, от Министъра на околната среда и водите, от АЕЦ Козлодуй, от ЕСО, от „ Енерго Про “ и други
На тържественото честване беше валидирано особено пощенско-филателно издание – пощенска марка и специфичен пощенски щемпел, отдадени на 20-годишнината на регулатора. В церемонията по валидирането участваха изпълнителният шеф на „ Български пощи “ ЕАД Деян Дънешки, ръководителят на КЕВР и създателят на художествения план Жаклина Симова. Пощенската марка, която от през днешния ден публично се пуска в приложимост у нас и в чужбина, е с тираж 7000 бр. и номинал от 1.00 лева
На тържественото честване беше показано и юбилейно печатно издание във връзка 20-та годишнина на Комисията, отдадено на основаването на регулаторния орган, неговите функционалности и активност, законови пълномощия и настоящи цели в другите браншове. Изданието съдържа информация и за въведените от регулатора електронни услуги като модерна форма на връзка с потребителите, за интернационална активност на Комисията и за взаимоотношението на институцията с медиите и с гражданското общество.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР