София. Изложба Мирът и войната в образи бе представена в

...
София. Изложба Мирът и войната в образи бе представена в
Коментари Харесай

Изложба Мирът и войната в образи бе представена в БАН по инициатива на Световното движение за мир

София. Изложба " Мирът и войната в облици " бе показана в Българска академия на науките по самодейност на Световното придвижване за мир. Това оповестиха от пресцентъра на АБВ . Тематичната експозиция показа 13 произведения от петима създатели.
" В последните няколко десетилетия тематиката за мира не е на дневен ред и не е тематика на диалози, въпреки, че войната е трайно настанена в нашето всекидневие ", уточни Пламена Заячка, ръководител на АБВ - Младежи и на инициативния комитет за основаване на Световното придвижване за мир. Именно възходящата опасност е въодушевила концепцията за подреждането на експозицията, уточни тя и добави, че тематиката за мира би трябвало да бъде възродена и върната измежду тематиките на деня. " Посланиците на Световното придвижване за мир на 4 континента споделят НЕ на милитаризацията и потъпкването на интернационалното право, сподели още Пламена Заячка.
„ И това е показателно какъв брой значима е тематиката за мира в международен мащаб. За България Световното придвижване за мир има три цели. Първата и съществена цел е да не се разполага нуклеарно оръжие на територията на страната. Такова в историята ни в никакъв случай не е имало и не считаме, че в този момент е моментът. Второ – военните бази и контингенти да не трансформират статута си от отбранителни на нападателни след прекратяването на контракта за ракети със междинен и дребен обхват от страна на Съединени американски щати и огледалните ограничения от страна на Русия. Най-вероятно ще има напън такива бази да се трансфорат от отбранителни в нападателни, както и да се одобряват нуклеарни оръжия, в това число и в България. Най-големият пострадал от прекратяването на този контракт сред двете огромни сили Съединени американски щати и Русия ще е Европа. Третата цел на придвижването ни е актуализиране и разширение на този контракт, който да включи всички нуклеарни страни с геополитически упоритости – Китай, Индия и Пакистан. Защото когато всички страни, които разполагат с такова нуклеарно оръжие са в границите на един контракт и той има някакъв таван, то се подсигурява международната архитектура на сигурност, а в това число и европейската “.
При откриването на експозицията, плевенският стихотворец Георги Константинов показа забележителното си произведение „ БАЛАДА ЗА НИЗШИТЕ ЧИНОВЕ “
Те не знаеха френски.
Не танцуваха полка.
Бяха слушали единствено тръбата на полка.
И не бяха облечени в празнични кители.
Даже чаша шампанско не бяха пробвали.
С преброени сухари в окопа закусваха
и със мокри шинели в офанзива се впускаха -
незнайни,
безбройни,
от Бога забравени,
те вървяха след свойте майори
прославени,
с цел да свършат на подвига черната работа.
Те не търсеха славата.
Искаха правдата.
И за тях не доближиха златните ордени.
А оловни патрони посрещаха гордо те.
И потъваха в ниви и шубраци къпинови -
към гибелта се издигаха низшите чинове.
И въпреки, че не бяха от графски семейства,
най-високи са техните приятелски могили.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР