София изгуби надпреварата за седалище на Европейския орган по труда.

...
София изгуби надпреварата за седалище на Европейския орган по труда.
Коментари Харесай

София загуби надпреварата за седалище на Европейския орган по труда

София изгуби конкуренцията за седалище на Европейския орган по труда. Новата организация на Европейски Съюз ще бъде ситуирана в Братислава, съобщи EUobserver. Словакия получи 15 от общо 28 гласа по време на гласуването на срещата на министрите от Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси.

Другите кандидати бяха Никозия (Кипър) и Рига (Литва). Страните от Централна и Източна Европа отдавна се оплакват за географското систематизиране на организациите на Европейски Съюз, огромна част от които са ситуирани в Западна Европа.

EurActiv отбелязва, че ползата към приемането на новата организация бе доста по-слаб спрямо този на 19-те страни, които желаеха да одобряват Европейската организация по медикаментите. След решението за Брекзит тя трябваше да напусне Лондон. София също бе измежду претендентите, само че беше предпочетен Амстердам.

Според изданието България наподобява беше положила много старания при попълването на кандидатурата си. Представила бе в детайли изложение за всеки аршин, даже времето за път от летището до службата, условие, което Словакия да вземем за пример, бе пропуснала. София беше подготвена да даде три здания, които да са разполагаем още преди началото на активността на новата европейска конструкция, планувано за януари следващата година.

България обаче има най-ниските заплати в Европейски Съюз. Дипломат, представен от EurActiv, отбелязва, че това е било сериозен фактор във връзка със скорошното пренасяне на Агенцията по медикаментите.

Целта на новия орган е да се усъвършенства трансграничното съдействие, да се способства за гарантирането на обективна подвижност в Европейски Съюз и да се подкрепи координацията на системите за обществена сигурност.

Критериите , съгласно които бяха оценени кандидатурите са:

- географски баланс;
- своевременна наличност на работни пространства, с цел да може организацията да стартира да функционира;
- досегаемост на мястото;
- съществуване на учебни заведения за децата на чиновниците на агенцията;
- достъп до пазара на труда, обществена сигурност и здравно обслужване за съпрузите и децата на чиновниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР