София. Ирландският премиер призова за нова връзка между църквата и

...
София. Ирландският премиер призова за нова връзка между църквата и
Коментари Харесай

Лио Варадкар : Време е католическата църква да отстъпи от централната позиция в ирландското общество

София. Ирландският министър председател прикани за нова връзка сред църквата и страната, в която религията към този момент не е в центъра на обществото, при първото посещаване в Ирландия на Папа Франциск, написа английският вестник The Guardian .
В разгорещена тирада, отдадена на неуспехите на църквата, произнесена в наличието на папа Франциск, министър председателят на Ирландия Лио Варадка съобщи, че е нужен нов завет за 21 век, който отразява актуалната страна, в каквато Ирландия се е трансформирала и се е поучила от „ общите неточности “.
Връщайки се към дълбоките промени в ирландското общество след последното папско посещаване през 1979 година, Варадкар съобщи, че страната е по-разнообразна, по-малко религиозна и е модернизирала законите за бракоразвод, контрацепция, аборт и еднополови бракове, " разбирането, че браковете не постоянно работят, че дамите би трябвало да вземат свои лични решения и че фамилиите съществуват в доста разнообразни, прелестни форми, в това число тези, отпред с баба или дядо, самотни родители, от от един и същи пол или разведени родители “.
Папа Франциск, който е на двудневно посещаване в Ирландия, повтори по-рано признанията за " тежкия скандал " обвързван със половото малтретиране на деца и неуспехите на църквата да се оправи с него, на неуспеха да отговори на възходящите претенции на оживелите за деяние.
Той сподели: " Не мога да не призная тежкия скандал, породен в Ирландия от злоупотребата с младежи от членовете на църквата, натоварени с отговорността за тяхната протекция и обучение “.
" Неуспехът на църковните управляващи - епископи, религиозни висшестоящи, свещеници и други - да се оправят съответно с тези отблъскващи закононарушения, вярно е провокирал отвращение и остава източник на болежка и позор за католическата общественост. Аз самият споделям тези усеща “ – съобщи папа Франциск
В събота вечерта папата прекара повече от час в частен диалог с осем потърпевши от злоупотреби, осъществени от духовници или църковни институции. В изказване те споделиха, че папа Франциск " осъди корупцията и прикриването на тези закононарушения “.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР