София. Инициативата СESEC е безспорен пример за успешно регионално сътрудничество.

...
София. Инициативата СESEC е безспорен пример за успешно регионално сътрудничество.
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: CESEC е безспорен пример за успешно регионално сътрудничество

София. Инициативата СESEC е неоспорим образец за сполучливо районно съдействие. Радвам се, че в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз София е хазаин на петата годишна среща на Групата на високо ниво за междусистемна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е хазаин на последния конгрес в региона на енергетиката от календара на председателството в София, оповестиха от пресцентъра на МЕ В годишната среща в столицата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете, министри от района и водещи специалисти от Европейската комисия.
Три години след учредяването на самодейността CESEC в София, през днешния ден участниците от района на Централна и Югоизточна Европа направиха обзор на постигнатия прогрес по плановете както в газовата, по този начин и в електроенергийната област.
От особена значимост за районното енергийно съдействие е построяването на изчезналата инфраструктура и подобряването на сигурността на енергийните доставки, акцентира министър Петкова. Реализацията на плановете за междусистемната връзка Гърция–България, интерконекторът България-Сърбия, към този момент построеният интерконектор с Румъния имат основна роля за гарантиране сигурността на енергийните доставки в района.
В рамките на форума в София се състояха алегорични церемонии за начало на строителните действия по румънската част на плана България – Румъния – Унгария – Австрия (БРУА), както и за началото на вложенията и строителството на интерконектора Гърция-България. Илюстрация на напредъка по създаване на междусистемната връзка Гърция–България бяха подписаните документи за газпоровода: решения на националните регулатори за освобождение на плана от разпоредбите за достъп, съглашение за съдействие с Трансадриатическия газопровод, меморандум за съгласие сред Българския енергиен холдинг и Европейската капиталова банка, предварителни съглашения за междусистемно свързване с ДЕСФА и други.
Участниците направиха обзор и на постигнатия прогрес по плановете в електроенергийната област, откакто през предходната година на срещата в Букурещ самодейността бе допълнена със взаимен метод към електроенергийния пазар, енергийната успеваемост и развиването на възобновимата сила. На алегорична гала бе маркирано повишението с 30% на потенциала сред Словакия и Украйна, както и укрепването на вътрешната мрежа на Румъния в сектора Черна вода – Сталпу с финансиране по линия на Механизма за свързване на Европа.
Енергийната успеваемост и ВЕИ, като детайли на енергийния преход в района, също бяха обект на полемики по време на форума.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР