София. Има нарушение от страна на EVN и то е

...
София. Има нарушение от страна на EVN и то е
Коментари Харесай

Иван Иванов, КЕВР: Комисията не намери достатъчно основание за отнемането на лицензията на EVN

София. Има нарушаване от страна на EVN и то е глобено с оптималната планувана санкция от 1 милион лв., според административно-наказателните разпореждания на Закона за енергетиката. Това сподели пред публицисти ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Иван Иванов по отношение на прекратената процедурата за лишаване на лицензията на EVN, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. „ Комисията не откри задоволително съображение за отнемането на лицензията “, добави Иванов, като акцентира, че наложената на сдружението санкция е оптимално високото наказване, според Закона за енергетика.
„ Що се касае до другите две сдружения – от септември ще стартира деликатно анализиране на цялата документи и ще излезем с решения “, означи още ръководителят на КЕВР и обърна внимание, че размерът от информация е доста огромен и изисква забележителна работа от специалистите на комисията. На въпрос дали и за останалите две ЕРП-та ще бъде взето аналогично решение, той отговори: „ Не мога да кажа това, тъй като трите въпроса се преглеждат безусловно независимо, без значение един от различен, и решенията се вземат след деликатен разбор и правене на претекстове към него “. Иван Иванов напомни, че санкциите, наложени на ЧЕЗ и Енерго-Про също са били на стойност 1 милион лв.. „ EVN апелира пред административния съд-Пловдив наложената санкция. Тя беше доказана на първа инстанция, след това се апелира и беше доказана и на втора. В края на предходната година зам.-окръжният прокурор на Пловдив изиска обновяване на делото. На 1 август тази година Административен съд-Пловдив отхвърли обновяване и удостовери дефинитивно, че санкцията от 1 милиона лв. влиза в държавния бюджет на Република България “, изясни Иванов. От думите му стана ясно също, че досега само EVN от трите електроразпределителни сдружения е изпратило публично писмо до комисията, в което уведомява за подписано извънсъдебно решение с НЕД да върне прихванатите вземания.
Агенция " Фокус " напомня: процедурата за лишаване на лицензите на трите електроразпределителни сдружения стартира напролет на 2014 година, когато Националната електрическа компания се оплака, че трите ЕРП-та са прихващали свои вземания от компанията, което е довело до утежняване на нейното положение.
Весела ПЕТРОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР