София има един огромен проблем и той се нарича централизация.

...
София има един огромен проблем и той се нарича централизация.
Коментари Харесай

ДБ в СОС иска повече правомощия за районните кметове |

София има един голям проблем и той се назовава концентрация. Целият град се ръководи от няколко кабинета в центъра на града. От там се отпускат бюджетите, от там се съгласуват плановете, там се взема решение отчетите в СОС дали да минат за два дни или – за две години, по този начин и да не минат. В тези няколко кабинета се държат и ножа, и хляба, и сиренето! 

Това се споделя в декларация на Демократична България в СОС, прочетена на съвещанието през днешния ден от Веселин Калановски.

В нея се споделя още: 

София има един още по-голям проблем и той се назовава ГЕРБ. Тази политическа мощ ръководи столицата към този момент повече от 15 години. През това време някои от огромните недъзи на града си останаха същите, а някои даже се задълбочиха – като казуса с чистотата на въздуха. Общественото строителство, което се прави на парче и което е незадоволително. Канализацията е незадоволителна. Тук пораждат въпросите: Къде са улиците в новите квартали? Къде са учебните заведения и детските градини? Къде са плануваните паркове?

Комбинацията ГЕРБ плюс концентрация е смъртоносна композиция. Смъртоносна е, тъй като ГЕРБ не просто се възползва от нея, само че и паразитира върху нея и я задълбочава. Да напомним за какво нямаше избори за районни кметове през 2011 година - ГЕРБ ги анулираха и замениха мажоритарно определените кметове с назначени служители. 

До ден сегашен това е универсалното оръжие на ГЕРБ – какъвто и проблем да се появи, те имат за него един лек – решението да се вземе на централно равнище, като се заобиколи или напряко се пренебрегне мнението на мажоритарно определения областен кмет, без да се познават локалните особености и без допитване до локалната общественост. 

Това решение не работи добре и ще работи все по-малко, тъй като това в действителност не е решение, а проблем! По този метод в никакъв случай не стигат пари за кварталните улички, основни парцели стоят неотчуждени, а жителите не могат да повярват, че с цел да се възвърне боята или да се скосят бордюрите на значима пешеходна пътека са нужни месеци, а от време на време даже години!

Дами и господа, по този начин не може да продължава повече.

Затова ние от " Демократична България " призоваваме Столичния общински съвет в разглеждането на бюджета за 2022 година да намерения по какъв начин да трансферира повече пълномощия и средства към районните администрации. Нека помислим по какъв начин общинските сдружения да станат по-прозрачни и да не се държат като неканени посетители по регионите. Призоваваме и към неотложно пристъпване към промени, ориентирани към децентрализацията на общината. Сигурни сме, че към този момент и Парламентът и държавното управление биха помогнали. 

Считаме, че по този начин изгодата за всички незабавно ще се усети – административните процедури ще лишават по-малко време, а жителите ще могат да контактуват непосредствено с хората, които могат да им оказват помощ. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР