София и Скопие не постигнаха напредък в преговорите по спорните

...
София и Скопие не постигнаха напредък в преговорите по спорните
Коментари Харесай

Няма напредък в преговорите ни с Македония по спорните моменти от историята

София и Скопие не реализираха прогрес в договарянията по противоречивите моменти от взаимната история, заяви БНР.
 Определиха състава на комисията, която ще договаря за общата история с Македония
На 10 и 11 април в резиденция “Бояна “ заседаваше взаимната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси.

" Спокойно мога да кажа, че това това не се случва за първи път, не постигнахме единодушие към личността на Гоце Делчев, препоръчаният от нас план на текст, който да бъде изпратен до двете държавни управления, не беше признат от нашите сътрудници. Оказа се, че даже античността основава някои проблеми при достигането на бързи решения за това по какъв начин да бъдат изменени тези моменти в интерпретацията на това време в учебниците, които не задоволяват едната или другата страна “ - коментира проф. Ангел Димитров, съпредседател от българска страна на съвместната експертна комисия.

Спор е провокирал и неточният метод, по който в македонските учебници се интерпретира идването на деятел Павел на Балканите и обръщението му към първите християнски общини във Филипи и Солун.

От българска страна има възражения и за неналичието на точност при използването на исторически географски карти в македонските учебници, заяви още проф. Димитров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР