София и редица областни гладове отиват на балотаж. ГЕРБ остава

...
София и редица областни гладове отиват на балотаж. ГЕРБ остава
Коментари Харесай

Балотаж ще реши бъдещето на голяма част от България ОБЗОР

София и редица регионални гладове отиват на балотаж. ГЕРБ остава най-силната партия, Българска социалистическа партия усъвършенства своите резултати и отива на балотаж в редица регионални градове.

Голямата изненада на вота е пробивът на самостоятелния претендент Борис Бонев в София. В същото време България отхвърли национал-популистите.



Битката за София
София се обрисува сигурен балотаж, на който ще се явят две дами – актуалният кмет Йорданка Фандъкова с 32,8% и някогашният омбудсман Мая Манолова с 23,1%. Разликата сред двете на първия тур е към 10%.

На трето и четвърто място са арх. Борислав Игнатов от „ Демократична България “ с 13,6% и Борис Бонев от „ Спаси София “ с 13,1%. Изключително ниска бе поддръжката за националистите Ангел Джамбазки и Волен Сидеров.

В Общинския съвет най-голям % има ГЕРБ /30,4%/, следвани от „ Демократична България “ /15,5%/ и Българска социалистическа партия /14,5%/, сочи екзитпола на организация „ Тренд “.


Йорданка Фандъкова

ГЕРБ печели Бургас и Стара Загора, Българска социалистическа партия отиват на балотаж в Русе
ГЕРБ завоюва Бургас, Стара Загора и Велико Търново още на първи тур. Там бяха избрани отново досегашните градоначалници Димитър Николов, Живко Тодоров и Даниел Панов.

Йорданка Фандъкова разкри на кого ще разчита на балотажа в София ВИДЕО

Все още не е ясна ориста на Варна, където има възможност от балотаж сред настоящия кмет Иван Портних от ГЕРБ и проф. Анелия Клисарова от Българска социалистическа партия. Подкрепата за Портних се движи сред 49-50%, сочат данните от екзитпола.

Подобна обстановка на кантар е в Кърджали, който от началото на века се ръководи от Хасан Азис от Движение за права и свободи. Той също получава сред 49,9 и 50,4%, съгласно данните от другите екзитполове.

ГЕРБ отива на балотаж в града „ под тепетата “, където техният претендент Здравко Димитров води с 14% пред съперника си Дани Каназирева от „ Съюз за Пловдив”.

БСП доста усъвършенства своята позиция по отношение на локалните избори от 2015 година, когато левицата записва най-ниските си резултати от десетилетия. Тя води в Русе, където нейният претендент Пенчо Милков води с 32,1% против претендента на ГЕРБ Диана Иванова с 24,9%.
Сигурен балотаж сред Българска социалистическа партия и ГЕРБ се обрисува и в Благоевград, където досегашният кмет Атанас Камбитов не съумя да завоюва на първи тур.

Възходът на младите и неуспехът на националистите
Голямата смяна пристигна в София, където извънредно добре се показа самостоятелният Борис Бонев от „ Спаси София “. През последните две години той осветли разнообразни инфраструктурни, градоустройствени и екологични проблеми на столицата, завоюва сърцата на младите и дейни жители.

Десницата в София още веднъж излезе разединена на тези локални избори, което й попречи да стигне до балотажа, макар че имаше късмет за това. За това приказват и гласовете, които получиха по настрана Борис Бонев и претендентът на „ Демократична България “ арх. Борислав Игнатов. Ако двамата се бяха обединили, вероятността те да се изправят на балотажа против Йорданка Фандъкова беше голяма.


Борис Бонев, Гергин Борисов

На другия полюс са националистите и популистите от Вътрешна македонска революционна организация и „ Атака “. Кандидатът на Каракачанов за София Ангел Джамбазки има към 4% с към 10% по-малко от четвъртия. Той потегли с огромна кошница, социологическите прочувания даже го поставяха на трето място.

Още по-лошо е представянето на Вътрешна македонска революционна организация в Пловдив, където преди вота, те се готвеха надали не за балотаж и победа. Кандидатът им Славчо Атанасов няма да вземе присъединяване във втория тур. Волен Сидеров, който се готвеше за столичен кмет, взе малко над 1% от гласовете.

Борисов прогласи безапелационна победа
Безапелационна победа над Българска социалистическа партия. Това ни интересува. Това значи непоклатимост в ръководството, съобщи водачът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов след края на изборния ден.

След измененията, които направихме в ГЕРБ, резултатите са повече от положителни, сподели Борисов. Стабилността в ръководството е най-важното за мен, съобщи още министър председателят.


Бойко Борисов

Запитан дали без десните ГЕРБ могат да завоюват София на втори тук, Борисов разяснява, че смята десните за мислещи и можещи хора. „ Ако те смятат, че „ тези кукувици”, костинбродски, са смяната – да я поддържат и да им е честито. Аз съм демократ по душа”, съобщи Борисов и добави:

Извънредно: Борисов проговори за изборната драма и размаза "хамелеоните " от Българска социалистическа партия ВИДЕО

Най-корумпираните, най-крадливите приказват, че могат да бъдат смяната. Ние, десните, не вървим на избори под строи, уточни Борисов и уточни, че гласоподавателите би трябвало да преценяват дали желаят „ костинбродската афера” да я създадат кмет и какво ще се случи по-късно.

Българска социалистическа партия се завръща, отива на балотаж в 15 регионални града
Няма дефинитивни резултати, само че с убеденост мога да кажа, че Българска социалистическа партия се завръща в локалната власт, имаме съвсем двойно по-голяма поддръжка за партията от 2015 година Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и ръководител на Националния избирателен щаб на “БСП за България” Кирил Добрев на конференция след края на изборния ден.

Кирил Добрев с първа реакция след изборите: Българска социалистическа партия се завръща в локалната власт!

От по този начин излезлите краткотрайни резултати за регионалните градове – Българска социалистическа партия е на балотаж в 15 регионални града, а в няколко от тях сме първа политическа мощ, съобщи Добрев. Знакови замъци на ГЕРБ се пропукаха, сподели той и уточни, че това е явен знак, че жителите на България желаят смяна и тази смяна би трябвало да повярват, че е в техните ръце.

За Манолова пробивът е изработен
Благодаря на всички, които гласоподаваха за смяната. Благодаря за напъните, благодаря за смелостта. Това сподели претендентът за кмет на София Мая Манолова, която отива на балотаж против Йорданка Фандъкова.


Мая Манолова

Днес София сподели, че желае смяна, само че ни би трябвало воля. Още една седмица, в която жителите да покажем, че можем да се обединим, че можем да бъдем над партийните си пристрастия, съобщи Манолова.

Мая Манолова: Не почитам хората, които се спотайват

Поздравявам и другите претенденти на смяната, те са почтени хора, които се защитаваха макар ударите, които им нанесе властта, уточни Манолова. Според нея резултатите през днешния ден са посочили, че корупцията може да бъде спряна. Можем да спрем мръсния въздух в ръководството и на улицата, сподели Манолова.

Бонев влиза в Общинския съвет на София
Като екип сме извънредно щастливи от първите резултати. Все отново дано изчакаме и крайното броене. Разбира се, задачата ни беше да достигнем до балотаж. Това разяснява в изявление за БГНЕС претендентът на „ Спаси София “ за столичен кмет и общински консултант Борис Бонев.
„ Искам да благодаря на всеки един, който припозна същинската смяна в наше лице. На всеки, който сподели „ край “ на досегашния метод на водене на политика и най-важното – отношение към жителите “, изясни претендентът на „ Спаси София.

„ Гарантирам на всички, които са дали своят вот за мен и освен, че с нашето присъединяване на изборите и триумфът, който ще реализираме все още, ще имаме двама общински съветници. Хората ще имат глас в общината, за това София да се развива, а не за ненужно политиканстване “, сподели Бонев.

“Ще създадем изказване след няколко дни, когато забележим окончателните резултати от изборите. Различаваме се и от двете дами, които отиват на балотаж в София. Не мога да се припозная в нито една от тях. С моето явяване, показахме, че хората желаят промяна”, безапелационен е Борис Бонев.

По-малко от половин милион гласове в София
43.57% от столичани са дали своят вот на първия тур за локална власт в София. Изборният ден е завършил във всички секции на територията на Столичната община в 20 ч. По данни на секционните изборни комисии са дали своят вот 452 644 гласоподаватели, което е 43.57% интензивност, регистрира ръководителят на общинската изборна комисия Полина Витанова.

Избирателна интензивност и нарушавания
Прогнозите и упованията сочеха, че на тези избори ще има висока изборна интензивност. За висока изборна интензивност приканиха и президентът Румен Радев, и министър председателят Бойко Борисов.

По данни на ЦИК към 18.30 часа са дали своят вот 2 709 340 гласоподаватели, което прави 42,85%. Най-ниска е изборната интензивност във Варна – 30.60%. Най-висока е интензивността в Трекляно, Кюстендил – 82.47%.

За останалите огромни градове към 17.30 часа изборната интензивност е: в Бургас – 34.27%; Видин – 34.44%; Велико Търново – 39.44%; Кърджали – 42.72%; Пловдив – 33.50%.



В Русе са дали своят вот 33,22%, а в цялата област интензивността е към 38,5%. В Стара Загора са излезли да гласоподават 51 091 души или 36,69% от имащите право на глас. В община Благоевград тя е 47%.

220 са жалбите и сигнали, постъпили в Централна изборна комисия през днешния ден за цялата страна. От тях 109 са за нарушаване в организацията на изборния развой, 42 са за нарушавания в изборните права, 55 са за предизборна пропаганда в дни на изборите и 4 за пазаруване на гласове.

Източник: БГНЕС

ЧЕТЕТЕ В БЛИЦ ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР