София и Пловдив, като двата най-големи града в страната, често

...
София и Пловдив, като двата най-големи града в страната, често
Коментари Харесай

Съперничеството между София и Пловдив при имотите - ето цените

София и Пловдив, като двата най-големи града в страната, постоянно са опълчени по разнообразни индикатори, с цел да се разбере кой от тях е по-доброто място за живот. И в двата града опциите за образование и реализация са доста положителни – в това число и що се отнася до насърчаване на личен бизнес. Така, с възраждането и на наемния пазар, и София, и Пловдив още веднъж стават привлекателни за инвестиция в парцели. На каква цена може да се случи това и какво е ситуацията на пазара в двата града, разясняват специалистите от уеб сайтът за парцели Реалистимо.
Имотите в София
Към днешна дата междинната цена на двустаен апартамент в София надвишава 1300 евро за квадратен метър. Разбира се, в някои от по-малко влиятелните квартали като “Левски В ” квадратът е по-евтин, само че не доста – цената е към 1150 евро. В други, по-желани квартали като “Манастирски ливади ” или “Малинова котловина ” пък, естествено, е по-скъпо – към 1800-2500 евро за квадратен метър. Двустаен в центъра на София коства малко над 2500 евро/квадрат или близо 170 000 евро.
Имотите в Пловдив
Макар и мъчно, към момента може да се намерят жилища в Пловдив оповестени за продажба с цени по-малки от 1000 евро за квадрат. Справката демонстрира, че в пловдивския “Изгрев ” цената към момента е към 900 евро. Дори и в по-желаните квартали като “Въстанически ”, “Гагарин ” и “Каменица ”, междинната цена е към 1200-1300 евро на квадратен метър. В централните елементи на Пловдив с двустаен апартамент можете да се сдобиете за към 113 000 евро, или малко над 1500 за квадрат.

Един взор към статистиката е задоволителен, с цел да се види, че, до момента в който в София диапазонът на цените е доста огромен, то в Пловдив пазарът е по-еднороден, със междинна цена от 1050-1100 евро на квадратен метър, като даже и най-желаните квартали не надвишават приблизително 2000 евро – към днешна дата най-скъп е квадратът в “Мараша ”, малко над 1600 евро.
И в двата града, само че изключително в София, това е доста повишаване на цените
То, несъмнено, се отразява директно и на продажбите. В Пловдив за интервала януари-март 2023 година са изповядани 3240 покупко-продажби за покупко-продажба. За идващото тримесечие броят им се повишава с съвсем 1000 до 4175, само че през третото тримесечие още веднъж има сериозен спад – до 3582 покупко-продажби. Статистиката на имотния указател демонстрира, че в София за първото тримесечие на тази година са изповядани 6381 сделки, през второто – 8615, а през третото – с повече от 1500 по-малко, 70001 покупко-продажби. Тренда на повишаване не е нещо това. Цените се повишават съществено към този момент трета година.

Нестабилността и на двата пазара е явна. Обявите за покупко-продажба и наем в София и Пловдив можете да следите в действително време в уеб страницата на “Реалистимо ”, където всекидневно се разгласяват нови разгласи за продажба и наем на недвижими парцели.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР