София. Хората в Хасково питат доколко тази вода действително е

...
София. Хората в Хасково питат доколко тази вода действително е
Коментари Харесай

Елена Йончева, БСП: Да проявим отговорност и да отговорим на хората в Хасково опасна ли е водата, която използват за битови нужди

София. Хората в Хасково питат до каква степен тази вода фактически е рискова за тях, тъй като те не престават да я употребяват за битови цели. Нека проявим отговорност и им дадем отговор на този въпрос. Това сподели представителят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България “ Елена Йончева по време на дебатите по удължаването на периода на деяние на Временната комисия за определяне на евентуално рисковите питейни води, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. „ Има информация, която до този миг не е обществена, запитвам се за какво. Април месец 2017 година Националният център по радиобиология и радиационна отбрана излиза с разбор на крайния консуматор на вода в Хасково. Направени са 24 проби от разнообразни точки на Хасково, от домовете на жителите и от комерсиалните обекти. В 23 проби са открити повишени стойности на алфа интензивност от 10 до 32 пъти “, съобщи тя. По думите й в Хасково има останали единствено няколко водоноски, от 17, които са били открити през април 2017 година. „ Водата в Хасково от април месец е неразрешена за пиянство и за прилагане за битови цели. Въпреки това хората не престават да готвят с нея и да се къпят. Ако отидете в Хасково и си поръчате кафе има възможност да ви създадат кафе от тази вода “, сподели още Елена Йончева.
Народният представител от Българска социалистическа партия Манол Генов изясни, че е имало цялостно подпомагане на всички органи по случая, до момента в който е управлявало служебното държавно управление. „ След това стартира протест от органите, може би някои ме гледат учудено. Междуведомствената група не работи “, съобщи той. „ Няма представител от Министерството на околната среда и водите в тази междуведомствена група, което в действителност блокира нейната работа, както и на краткотрайната комисия “, изясни Манол Генов.
Биляна ИВАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР