София. Хиляди служители на затворите излязоха на национален протест в

...
София. Хиляди служители на затворите излязоха на национален протест в
Коментари Харесай

Хиляди служители на затворите излязоха на национален протест в столицата с искане за достойно заплащане

София. Хиляди чиновници на пандизите излязоха на народен митинг в столицата с искане за почтено възнаграждение. Те упорстват за 20% нарастване на заплатите, като по този начин се изравнят с тези на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Шествието започва пред постройката на Съдебната палата, мина през министерствата на правораздаването и на финансите и доближи до Министерския съвет.
Христо Илков, ръководител на УС на Синдиката на чиновниците на пандизите в България, съобщи пред Министерството на правораздаването, че с митинга декларират какви са техните планове отсам натам. По думите му „ жителите “ на постройките на Министерството на правораздаването и на финансите се държат по този начин, че все едно ги няма. „ Правят се, че не ни виждат и чуват. От името на УС на ССЗБ декларирам, че ще бъдем тук, до момента в който не бъдем чути и видени “, акцентира той.
Зам.-председателят на Синдикат „ Охрана ” Пламен Христов акцентира, че всеки от тях е лишил околните си от своето наличие и опора през днешния ден, с цел да съобщи мощно и непоколебимо: „ Европа и за нас ”. „ Ние също сме част от бранш „ Сигурност ”, не сме втора употреба хора. Няма да клекнем на колене, а ще се борим до дъно. Никой не прави оценка това, което сме ние. Ние сме капитал на бранш „ Сигурност ”. Всичко вложено в нас, го влагаме в работата си. Може да се види какъв брой избягали от пандизите има - няма, тъй като си вършим работата “, съобщи Христов.
Красимир Бекяров, зам.-председател на Синдикат „ Охрана ” благодари на събралите се за това, че са посочили, че могат да бъдат мощни и да изразят ясно и тъкмо мнението си.
Генади Пенев от СФСМВР изрази поддръжка по отношение на претенции на чиновниците на пандизите и акцентира, че дружно могат повече.
Преминаването на протестиращите наложи краткотрайно затваряне на придвижването по ул. „ Георги Раковски “ и бул. „ Цар Освободител “. Протестът се организира при засилени ограничения за сигурност. Пред Министерския съвет протестиращите попитаха ръководещите за какво заплатите им са под междинните за страната и дали се усещат сигурни. Събралите се скандираха „ Европа и за нас “ и питаха дали е почтено, че министрите взимат европейска заплата, а те - не.
Протестиращите чиновници се пробваха да подават писмо с искане за среща с премиера Бойко Борисов, само че бяха спрени от защитата на Министерски съвет. Пред публицисти зам.-председателят на Синдиката на чиновниците в пандизите в България с Ресор „ Трудово-правни въпроси “ Радослав Мартинчев разяснява, че не може по този начин с лека ръка да получават неуважение, каквото не заслужават, и то от най-висше равнище. Преди дни чиновниците в отворено писмо желаеха да се срещнат с премиера Борисов и министъра на правораздаването Цецка Цачева. На митинга те обявиха, че нямат противоположна връзка, дали това писмо е получено и не са уверени, че писмото е стигнало до премиера. Мартинчев акцентира, че митингите няма да стопират, до момента в който държавното ръководство не се съобрази с волята на чиновниците, които са част от народа. Според него това е позор и срам в европейска България.
Люба АЛЕКСИЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР