София. Хиляди българи протестират срещу планираната реформа в оценката и

...
София. Хиляди българи протестират срещу планираната реформа в оценката и
Коментари Харесай

Reuters: Хиляди протестират срещу предложенията за реформа в оценката на работоспособността в България

София. Хиляди българи стачкуват против плануваната промяна в оценката и помощите за неработоспособността на инвалидите, за която държавното управление оповестява, че е ориентирана против злоупотребите в системата, съобщи Reuters.
ТЕЛК коства на държавното управление на България, най-бедната страна в Европейски Съюз, 1,7 милиарда евро годишно. Но съгласно формалните оценки има злоупотреби.
Проектозаконът за промените провокира мощна социална опозиция, като критиците считат, че той ще докара до по-малки заплащания за мнозина, които живеят под линията за беднотия.
В опит да предотврати митингите държавното управление изтегли най-спорните елементи от проектозакона, в това число и по-стриктните критерии за оценяване на степента на нетрудоспособност, само че митингът в столицата София все пак се организира.
„ Това не е съвременна промяна, а лишаване на права “, счита Христо Антонов, протестиращ от северозападния град Монтана.
Правителството счита, че препоръчаната промяна е учредена на наръчниците на СЗО, която цели да върне инвалидите на работа.
Според изследване на профсъюза „ Подкрепа “ 41% от инвалидите в България разчитат само на средствата, отпускани по ТЕЛК.
Министърът на труда Бисер Пеков съобщи, че ще се срещне с представители на групите, представящи инвалидните, с цел да разиска с тях проектите за промяна.
„ Целта на измененията е не да се понижи поддръжката за инвалидите, а да се реализира по-честно систематизиране и да се заобикалят злоупотреби “, посочи той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР