София. Границата между България и Македония трябва да е европейска,

София. Границата между България и Македония трябва да е европейска, ...

Андрей Врабчев: Границата между България и Македония трябва да е европейска, т.е. фиктивна.

София. Границата между България и Македония трябва да е европейска, т.е. фиктивна. Това каза Андрей Врабчев, експерт по международна и национална сигурност във Военна академия „Г. С. Раковски и основател на фондация „Татковина“, пред журналисти за мирното бдение пред Френското посолство за европейското бъдеще на Македония , предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да поддчертая, че това не е протест. Това е събитие в подкрепа на европейския път на Македония. Нито се конфронтираме с останалите членове на Европа, нито искаме да има конфликт. Ние искаме обединена и силна Европа. Смятам,е че сърцето на Балканите, което е Македония, трябва да бъде част от Европа. Границата между България и Македония трябва да бъде европейска, т.е. фиктивна. Само по този начин ще постигнем мир на Балканите, в Европа и целия свят“, допълни още Врабчев. Той припомни, че най-кръвопролитните войни са започнали тук. „Смятаме, че когато нещата вървят в тази посока – Европа да се обединява и да става по-силна, по-важно е да не допускаме чужди интереси, враждебни на Европа да се наместят на западната ни граница в момента и България отново да бъде изолирана от съюзниците си в Европа“, допълни още Врабчев. Той посочи, че мирните граждани имат декларация на български, тъй като в ЕС всички езици са равнпоставени. „Искаме равен шанс и за Македония. Утре може би ще изпратим текстът на френски официално. Смятам, че е редно в страна, която знаем, че нашите братовчеди, лели и дядовци живеят оттатък, те са по-важни. По-важно е нашето бъдеще, отколкото да залагаме на фиктивни неща, които са минали отдавна. Само сближаването и падането на границата са верния път за мира“, допълни още Врабчев. Той обясни, че хората на бдението са се обединили във „Фейсбук“.
Историкът Стефан Дечев също коментира пред журналисти темата за Македония. Той поясни, че тази вечер той участва в бдението, за да се разграничи от публични позиции от българска страна, че благодарение на гласа на Франция имаме проблеми с началото на преговорите на Македония в ЕС. „Смятам, че България в този момент трябва да бъде до Република Македония и също така смятам, че в Република Македония трябва да чуят, че в България има и такива гласове“, допълни още Дечев.
Заместник-председателят на Българския култулен клуб Скопие Мирослав Ризински подчерта, че инициативата пред Френското посолство е положително отразена в македонските медии.
Деница КИТАНОВА

Източник: focus-news.net