София. Фундаментални научни пробиви в областта на интернет на бъдещето,

...
София. Фундаментални научни пробиви в областта на интернет на бъдещето,
Коментари Харесай

Фонд „Научни изследвания“ представи три успешни научни проектa

София. Фундаментални научни пробиви в региона на интернет на бъдещето, търсенето на нови акумулатори и проучване на опцията за транспорт на малария при мигриращите птици в България бяха трите сполучливи научни проектa, които Фонд „ Научни проучвания “ (ФНИ) показа през днешния ден, 20 март, в Център за образование към Българската академия на науките. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката . Участници в събитието бяха представители на медиите, научната и академична общественост, на интернационалните организации и на бизнеса. Събитието откри проф. дхн Георги Вайсилов, шеф на ФНИ, който показа самодейността от идни събития за популяризация на резултатите от научни планове, финансирани от ФНИ. След представянията на трите плана последва полемика, която акцентира смисъла на финансирането, в това число от страна на ФНИ, като значим инструмент за правене на върхова просвета у нас.
Акценти от показаните планове:
- „ Изследване на архитектури, модели и способи за самостоятелен мениджмънт в интернет на бъдещето “ с началник проф. дн Евелина Пенчева от Технически университет-София. Предизвикателствата пред актуалния интернет, евентуалните условия и техническите благоприятни условия дефинират сериозни посоки в научните проучвания и реконструиране на концепцията за класическия интернет във визия за интернет на бъдещето. Интернет на бъдещето се свързва с визията за бързи и гъвкави мрежи, отговарящи на условията както на хора, по този начин и на машини, за достъп до наличие, приложения и услуги, които подхождат на подтекста и местоположението на потребителя. Научните проучвания по плана са свързани с едно от главните провокации пред интернет на бъдещето, а точно ефикасната употреба и мениджмънт на всички запаси, употребявани за връзка, калкулации и предпазване. В резултат от осъществяването на плана са изследвани архитектури, модели и способи за самоконфигуриране на услуги и на мрежови устройства, както и за самостоятелен мениджмънт на неизправности в интернет на бъдещето
- „ Съвместна интеркалация на алкални и алкалоземни йони в дву- и тримерни структури: пробно и теоретично моделиране “ с началник проф. доктор Радостина Стоянова от Институт по обща и неорганична химия при Българска академия на науките. Възможността за предпазване на сила посредством подмяна на литиевите йони и смяна на типа на електродните материали предизвика от една страна научно-изследователската креативност, а от друга – дава подтик за създаване на нов вид презаредими акумулатори, които са евтини, безвредни и безвредни за околната среда. Целта на плана е посредством съчетание на пробни и теоретични подходи да се изучи механизма на реакциите на взаимно взаимоотношение на натриеви и магнезиеви йони с електродни материали. Научното достижение се състои в постигането на надзор върху тези реакциите във връзка с обратимост и скорост. В своята автентичност, планът би могъл да спомогне за основаването на хибридни натриево-литиеви и магнезиево-литиеви йонни акумулатори, които да сплотяват преимуществата на обособените акумулатори като отстраняват техните дефекти.
- „ Мултидисциплинарно проучване на взаимоотношенията паразит – преносител – гостоприемник на кръвните паразити (Haemosporida) във връзка със отбраната на птичите популации “ с началник проф. доктор Павел Зехтинджиев от Институт по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките. Над 50% от актуалните биологични типове са паразити, а огромна част от тях са патогени. Повечето от тези организми са тясно профилирани към съответен гостоприемник, като ареалът на паразита се дефинира от ареала на гостоприемника. Поради динамични промени в климата и високата подвижност на птиците, пораждат условия за колонизация на локални типове гостоприемници. Тези еволюционно неизпробвани взаимоотношения основават многообразие от разновидности, един от които е екологичното сходство сред паразита и новия гостoприемник. Именно това екологично сходство предопределя условия за пораждане на паразитни заболявания, които могат да се предават от животните на хората и назад (т.нар. зоонози) измежду популациите на локалните типове.
Представеният сполучлив план, финансиран от ФНИ, преглежда резултатите от лични и преглед на оповестените проучвания, свързани с разнообразието, вирулентността и евентуалните последици за птичите съобщества в умерените ширини на Европа в изискванията на динамични промени на климата. Благодарение на автентичен теоретичен принос и проучвания в биологична пробна база „ Калимок “ към Института по зоология на Българска академия на науките в региона на с. Нова Черна, община Тутракан, се демонстрира, че тропически паразити постоянно идват в Европа, само че няма заплаха от птичи маларии за биологичното многообразие в България. Районите на транспорт са еволюционно предпазени, само че съществуват условия за екологическа съгласуемост на тропически паразити с локални европейски гостоприемници. Експериментални доказателства демонстрират, че тропическите паразити като цяло предизвикват смъртност измежду локалните европейски птици. Птичите маларии от своя страна са комфортна моделна система за проучване, моделиране и прогнозиране на следствията от разпространяването на тропически патогени, вследствие на климатичните промени. Резултатите от плана са оповестени в влиятелни интернационалните журнали.
Презентациите на плановете могат да бъдат открити тук.
Следващите събития с представяния на планове от останалите научни области ще бъдат през април и май, а при започване на месец юли се планува огромно едноседмично събитие „ Седмица на бенефициентите на ФНИ “, по време на което ще бъдат показани всички финансирани планове в сесията за фундаментални научни проучвания от 2017 година Събитията са в сходство с Националната тактика за развиване на научните проучвания в Република България 2017 – 2030 година и в осъществяване на Комуникационната тактика на Фонд „ Научни проучвания “, за популяризация на резултати от научни планове, финансирани от ФНИ.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР