София Филм Фест традиционно включва в програмата си документални филми,

...
София Филм Фест традиционно включва в програмата си документални филми,
Коментари Харесай

Четири български документални премиери на 25-ия София Филм Фест

София Филм Фест обичайно включва в програмата си документални филми, които имат първото си показване пред софийска аудитория.
„ Преди края “ на режисьорката Елдора Трайкова, оператора Емил Христов и продуцента Асен Владимиров завоюва огромната премия „ Златен ритон “ на Фестивала на българското писмено и анимационно кино в Пловдив 2020. Разказана е една в действителност впечатляваща история - за наближаващ апокалипсис, последните дни на едно село. Причината е находища от въглища, открити на негова територия и нужни за работата на няколко Топлоелектрическа централа в промишления комплекс „ Марица-изток “. През разказите на неколцината останали поданици в селото феновете виждат действителността и ориста, която чака локалните хора – в техните изповеди има яд, беззащитност, примирие, само че не и вяра.
 10 международни режисьори и техни филми в специфичната графа 10 на 25-ия София Филм Фест 10 международни режисьори и техни филми в специфичната графа " 10 " на 25-ия София Филм Фест
По случай юбилея на фестивала имаме удоволствието да представим с филм 10 изключителни режисьори. Някои от творбите са цифрово възста...
„ Тихо завещание “ на режисьорката Петя Накова и продуцентката Катя Тричкова е копродукция с НВО Europe. Петя Накова и основната героиня - Таня са приятелки от ученическите си години, а историята на плана стартира от любовта на Таня към глухите деца и нейната отдаденост като учител в специфичния учебен център за хора с нарушени слухови усещания. Животът я изправя пред тестване и тя е принудена да замине да се лекува в чужбина. Нейната 20-годишна щерка Кати поема грижите за центъра, както и за по-малката си сестра. Кати се впуска в това житейско и професионално предизвикателство, като разчита на силата на фамилията, с цел да могат двете с майка ѝ да победят превратностите на ориста.
Третият български документален филм в програмата на 25-ия СФФ е филм-портрет за именития любим на публиката - Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена с историята на Сатиричния спектакъл, само че и с тази на българското кино. По времето на социализма обаче другата полова ориентировка е задоволителна причина един създател да бъде лишен от публични награди и обществено самопризнание. Режисьор на „ Парцалев “ е Валентина Фиданова, а продуцент – Христо Христов.
На идния София Филм Фест ще бъде показан и документалният филм на Ана Китанова – „ Съдбата на скитника “. Филмът е първи документален роман на младата режисьорка, чиито дипломен късометражен филм „ Жената от фара “ взе участие в конкурсните стратегии на редица интернационалните фестивали. „ Съдбата на скитника “ пресъздава историята на 75-годишния Пави (Павел Йосифов) - колоритна персона, която живее в къщурка от тиня в гората, без ток и вода. Той не стопира да написа и чете на свещи, мечтае да издаде собствен роман и да бъде приет за публицист. Премиерата на кино лентата ще бъде на специфичното издание на 25-ия СФФ през септември 2021.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР