София филм фест ще отбележи в партньорство с Италианския културен

...
София филм фест ще отбележи в партньорство с Италианския културен
Коментари Харесай

СФФ показва Лунен удар с почит към Нино Манфреди

" София филм фест " ще означи в партньорство с Италианския културен институт 100-годишнината от рождението на един от най-великите артисти в историята на италианското и международното кино - Нино Манфреди. На 20 март от 17,30 ч. в Дома на киното режисьорът Алберто Симоне, който ще прави оценка творбите в Балканския конкурс на фестивала, ще показа персонално кино лентата си " Лунен удар ". Специален посетител ще бъде и една от дъщерите на именития комедиант - Роберта Манфреди, актриса и продуцентка, научи ДУМА от Светлана Дамянова от пресофиса на СФФ.

Италианският артист, режисьор, сценарист, публицист и артист Нино Манфреди е роден на 22 март 1921 година Има над 100 функции във филми, телевизионни сериали, на театралната сцена, десетки музикални осъществявания и три режисьорски филма; в света на киното е приет като един от най-големите италиански трагикомици, паралелно до Алберто Сорди, Виторио Гасман, Уго Тоняци... Манфреди е роден в Кастро дей Волши, Лацио, в семейство на фермери; по гледище на родителите си през 1941 година се записва в Юридическия факултет на университета в Рим; същата година дебютира като водещ и артист в спектакъл на една енория в столицата. Завършва право, само че в никакъв случай не го практикува. След това приключва Театралната академия, а филмовата му кариера стартира през 1949 година с " Манастирът в Санта Клара ".

През 60-те години на ХХ век Манфреди се трансформира в една от безспорните звезди на Италия. През 1971 година показва своя полуавтобиографичен филм " Между чудеса ", почетен с наградата за режисьорски дебют в Кан, италианския " Златен глобус " и още доста фестивални оценки. През 90-те години се снима в поредност тв сериали и минисериали на телевизия RAI. Последната роля на Нино Манфреди е в испанската драма на Мигел Ермосо " Божествена светлина " (2003).

Филмът " Лунен удар " е основан от приятеля на Манфреди - сценариста и режисьор Алберто Симоне. Историята е за един астрофизик от Милано, наследил селска къща в Сицилия, който взема решение да я възвърне благодарение на затворения, неразговорлив дърводелец Салваторе (в ролята Нино Манфреди).

Той взема драговолно задачата и се захваща за работа благодарение на сина си, който има проблеми в развиването на качествата си. Работата върви много постепенно и когато притежателят взема решение да ревизира какво се случва - той открива, че Салваторе е трансформирал къщата в лечебна общественост за хора, които имат потребност от особено внимание и грижа. " Лунен удар " е прелестен роман, който излъчва топлина, човещина и проектира удивителното си прочувствено влияние, с помощта на трогателния сюжет и надарените актьорски превъплъщения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР