София Филм Фест продължава да пътува в различни градове из

...
София Филм Фест продължава да пътува в различни градове из
Коментари Харесай

София Филм Фест гостува в Русе |

София Филм Фест продължава да пътува в разнообразни градове из цяла България с задача да среща публиката с най-хубавото кино от миналата година. През 2021 фестивалът още веднъж ще гостува в РУСЕ с впечатляваща стратегия в първия уикенд на НОЕМВРИ – 5 (петък), 6 (събота) и 7 (неделя) в ГОЛЯМАТА ЗАЛА на Доходно здание!

Входът е свободен!

Програмата започва на 5 ноември (петък) в 18,00 часа с доста специфична премиера – най-новият филм на Станимир Трифонов, сниман напълно в Русе. „ БЛАЖЕНИЯТ “ е живописен взор към предишното през призмата на една надълбоко персонална история; съгласно думите на режисьора това е психическа любовна драма, като в основата на сюжета е книгата на Емил Андреев „ Боби Блажения и Другия Американец “. Разказът е за една непорочна обич, търсенето на скъпо лекарство и за инцидентната среща с бъдещия президент на Съединени американски щати, Джон Кенеди, които прекатурват живота на един човек. Бомбардировките в София през януари 1944 година погубват разсъдъка на младия Боби, само че той избавя почтената си душа. „ Според мен основният участник във кино лентата е времето, - споделя младият артист Александър Тонев, който извършва основната роля. - Неслучайно филмът се снима в три столетия, наблюдават се няколко човешки живота и по какъв начин времето въздейства върху тях. В центъра също е и загубата на околните ни хора… “

В актьорския екип на „ Блаженият “ вземат участие още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов, Лорина Камбурова. Сценаристи са Емил Андреев, с който режисьорът работи в няколко креативен плана през годините, и Боряна Дукова, оператор е Кирил Проданов, композитор - Георги Стрезов. Продуцент е Пламен Йорданов „ Inkoms Project “, в копродукция с Българската национална телевизия. На XIX интернационален фестивал на червенокръстките и здравни филми на Станимир Трифонов бе присъдена премията за най-хубав режисьор „ за смелото нахлуване в неизбродимите, неразучени пространства на „ блаженото “ подсъзнание, което поражда по-добри и по-справедливи светове. И за високото художествено майсторство, проявено посредством яркия кинематографичен облик на постоянно течащата и изменяща се Река на времето “. Специалната премия на Кмета на Община Варна се присъжда на актрисата Лорина Камбурова, посмъртно, за ролята ѝ във кино лентата „ Блаженият “ и за късото ѝ, само че незабравимо наличие в художествения ни живот…

„ Блаженият “ ще бъде показан в РУСЕ от неговия режисьор и от част от креативния екип на кино лентата!

Вторият филм в първата фестивална вечер – 5 ноември (петък), с начален час 20:30, е една от най-обсъжданите кино произведения на 2020 и 2021 година - „ ОЩЕ Пожарна охрана ЕДНО “ на изкусния датски повествовател Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното осъществяване на Мадс Микелсен в една от основните функции, получи Оскар за най-хубав интернационален филм, четири награди на Европейската кино академия – най-хубав филм, сюжет, постановка и артист, и бе един от трите кино лентата, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята наблюдава премеждията на „ изследователска “ група датски учители, които желаят да си прибавят изчезналите промили алкохол в кръвта, с цел да трансформират метода, по който преподават и да трансформират част от действителността. „ Нашата упоритост беше да създадем филм за живеенето. За изгубените ентусиазъм, любознание, предпочитание да поемаш опасности и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрекъснато повтаряне и ежедневна рутина “, споделя Винтерберг.

Традицията с показване на забавни европейски анимации, които са предопределени освен за децата, само че и за цялото семейство, продължава! На 6 ноември (събота) каним всички фенове на рисуваното кино изкуство в 11:00 часа да видят впечатляващата акомодация на Лоренцо Матоти „ ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ “ по класическата едноименна книга на Дино Будзати. Премиерата на този филм беше в програмата „ Особен взор “ на Кан 2019. За да открие от дълго време изчезналия си наследник и обезпечи храна за зимата, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се избавят от ужасни чудовища и побеждават злобен аристократ, мечките и хората заживяват дружно в мир. За известно време… Филмът е дублиран на български език и е извънредно подобаващ за детска публика!

Вторият фестивален ден - 6 ноември (събота), продължава в 18:00 часа с чаровния и провокационен филм „ ТУВЕ “ на Зайда Бергрот. Това е роман за част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората международна война носи чувство за креативно ентусиазъм. Стремежът към независимост на Туве е подложен на тестване - любовта ѝ към театралната режисьорка Вивика Бандлер е мощна и всепоглъщаща, само че Туве осъзнава, че възприятията, за които копнее, би трябвало да бъдат взаимни. Докато се бори с персоналните си проблеми, креативните ѝ инициативи я водят в друга посока. Един непряк план – меланхолични и страшни приказки, които споделя на децата в бомбоубежищата, заживява личен живот. Именно това е началото на фамозните и обичани в целия свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „ Жанет 45 “ СФФ е приготвил специфични изненади за феновете на мумините!

Съботната кино вечер на 6 ноември, с начален час 20:30, е отдадена на една забележителна екранизация на фамозна литературна творба. „ МАРТИН ИДЪН “ е първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело, по едноименната класика на Джек Лондон. Действието във кино лентата е пренесено в Неапол, където бедният и некултурен моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и измежду най-търсените артисти в момента) изживява възхода и падението на буйната си обич към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне фантазията си да се ожени за нея, Мартин се трансформира в сполучлив публицист, едвам откакто осъзнава горчивата истина, че всички към него се интересуват единствено от славата и благосъстоянието му… Световната премиера на „ Мартин Идън “ е на фестивала във Венеция, където филмът е измежду номинираните за „ Златен лъв “, а Лука Маринели получава влиятелната премия „ Coppa Volpi “ за най-хубав артист.

Продължаваме филмовия уикенд в неделя с още една рисувана приказка. На 7 ноември, в 11:00 часа, каним дребни и огромни на „ ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА “, разказано посредством рисунките на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. Възрастен потомък на благороден маймунски жанр попада на чужд бряг. Ранен и комплициран, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общественост, тъй като имат вяра в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том благородникът опознава обществото, за което не знае нищо. Филмът е дублиран на български език и е извънредно подобаващ за детска публика!

„ УРОЦИ Пожарна охрана НЕМСКИ “ e пълнометражният дебют на Павел Г. Веснаков. Филмът се появи за първи път пред българските фенове в конкурсната стратегия на 25-ия СФФ през март и бе почетен със Специалната премия на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. Световната премиера на „ Уроци по немски “ беше в Кайро 2020, където Юлиан Вергов получи наградата за най-хубав артист.

Носител на Наградата Джеймисън за най-хубав български късометражен филм от 2011 година с „ Влакове “, Павел Г. Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които одобряват разнообразни провокации и обичат да опитват, като преследват фантазията си да вършат кино. „ Уроци по немски “ е основан в копродукция с Германия и споделя за два дни от живота на мъж на междинна възраст, изгубил своята еднаквост и решил да емигрира от България. Никола се пробва да възвърне връзките си с всички свои обичани хора ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във кино лентата вземат участие още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов. Прожекцията е планувана за третата фестивална вечер – 7 ноември (неделя), начален час 18:00.

Финал на „ София Филм Фест в Русе “ за 2021 година на 7 ноември (неделя), от 20:30 часа, слага абсолютният фестивален шлагер, притежател на „ Златна палма “ от КАН’19 и на четири награди ОСКАР – „ ПАРАЗИТ “, седми пълнометражен филм на фамозния корейски занаятчия Понг Чун-Хо. Тази увлекателна, екзотична история удиви милиони фенове и е измежду най-харесваните и коментирани филми в целия свят.

Семейството на Ки-тек е заедно, само че всички са безработни и бъдещето им наподобява нестабилно. Синът е предложен от собствен другар за добре платена преподавателска работа, която може да му обезпечи непрекъснат приход. Натоварен с упованията на цялото семейство, той отива на изявление в фамилната къща на господин Парк – притежател на световноизвестна компютърна компания. Първата среща на двете фамилии ще провокира неудържима поредност от инциденти.

Екипите на София Филм Фест и Доходно здание се преценяват с изключителната епидемиологична обстановка и ще бъдат спазвани всички наложителни противоепидемични ограничения за ограничение на разпространяването на COVID-19, въведени със заповеди на Министерството на здравеопазването и на РЗИ – Русе.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР