София. Електронните услуги са начин както да облекчим гражданите и

...
София. Електронните услуги са начин както да облекчим гражданите и
Коментари Харесай

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Столична община е първата в България, която отвори данни в 27 информационни масива

София. Електронните услуги са метод както да облекчим жителите и да им осигурим по-качествени и бързи услуги, по този начин и най-голямата гаранция за битка с корупцията на равнище администрация. Стремим се да използваме всяка опция за развиване на предоставяните услуги. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова в границите на конференция Е-управлението, услуги за жителите, която се организира под патронажа на заместник-министър ръководителя Томислав Дончев, оповестиха от пресцентъра на Столична община .
Столична община до този миг обезпечи връзка на локалните данъчни служби и всеки жител може да заплати налозите си по електронен път. През 2017 година към 4 млн. лв. са постъпили посредством тази услуга и хората, които я употребяват нарастват всяка година с към 10 %.
Преди няколко години Столична община вкара електронни услуги според, които за 50 услуги могат да се подават он-лайн заявки.
Фандъкова заяви и за подготовката на пилотен план, който ще обхване към 20 детски градини. Целта е да се облекчат родителите при записване на дете в детска градина да не носят удостоверенията за раждане и за сегашен адрес. Тази информация ще се получава служебно. Пилотният план ще стартира в към 20 детски градини при започване на идната образователна година. Столичната община беше първата община, която отвори 27 осведомителни масива.
През тази година предвиждаме отварене на данните на още 23 масива, сподели кметът Фандъкова. Това ще са масиви, свързани с Направление " Архитектура и градоустройство " и на Център за градска подвижност.
Работим за основаване на връзка сред другите регистри, уточни също столичният кмет. Първата такава опция е даването на нужните при процедурите по Закона за публични поръчки документ за съществуване или неявяване на данъчни отговорности към Национална агенция за приходите. Тази информацията се получава по длъжностен път.
Радвам се, че електронните услуги са приоритет на държавното управление, тъй като без взаимните старания на общините и страната няма по какъв начин да се оправим. Работим извънредно интензивно в работните групи на Държавната организация за електронно ръководство, с цел да идентифицираме общински услуги, които се употребяват от най-вече хора, да бъдат включени в националната система.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР