София. Една от най-големите роли на Стефан Данаилов беше да

...
София. Една от най-големите роли на Стефан Данаилов беше да
Коментари Харесай

Д-р Сава Драгунчев: Една от най-големите роли на Стефан Данаилов беше да бъде преподавател и баща за студентите си

София. Една от най-големите функции на Стефан Данаилов беше да бъде учител и татко за студентите си. Това сподели в изявление за седмичното обзорно предаване „ Метроном “ на Радио „ Фокус “ доктор Сава Драгунчев, артист от Народния спектакъл, приключил актьорско майсторство в един от осемте випуска на проф. Стефан Данаилов. Последният клас на Стефан Данаилов посвети дипломния си театър на Мастъра, напомни Сава Драгунчев. Вчера и през днешния ден на огромната сцена на НАТФИЗ те показват „ Лодкарят ” от Джез Бътъруърт в превод и режисура на доктор Сава Драгунчев.

„ Човек се пробва да събере стремително всевъзможни мемоари, тъй като внезапно животът те лишава от някого. Но каквото и да се пробвам да събера като мемоари, те се бият един през различен. Може би би трябвало да мине някакво време, с цел да се отсее най-важният, въпреки че всички мемоари с него са значими. Стефан Данаилов е една от най-значимите фигури в живота ми - и професионален, и персонален. Направил е доста както за мен, по този начин и за всички свои студенти и за театъра изобщо, изясни той. Според Сава Драгунчев с изключение на актьорско майсторство Стефан Данаилов е предавал на своите студенти и уроци за живота.

„ За разлика от доста други той беше подобен, какъвто го виждате на сцената, в изявлението, при политическите изяви, в Академията. Публичните му изяви - това беше той. Той не правеше разлика сред обществени и непублични, това е може би една от най-силните му черти. Винаги е бил същински, каквото и да прави, а не на два режима – един домакински и един обществен. Този човек беше открит във всичко “, посочи той.

Сава Драгунчев добави, че на сцената не е било елементарно да се работи със Стефан Данаилов, защото съгласно Мастъра артистите са свръх хора и нищо елементарно не би трябвало да има. Винаги е държал на това - по лесния метод да не се прави и на сцената, и като режисьор, акцентира той.

„ Студентите му са в цялостна готовност за премиерните спектакли, въоръжени с обич към него, поради него, в негова памет - последна премиера на последния клас на Стефан Данаилов. Въоръжени с тази обич съгласно мен ще създадат доста повече от това, което в действителност сме съумели да репетираме. Подозирам, че всички в салона ще са наясно в какво положение ще бъдат. Мисля, че всички дружно ще преминат през това зрелище, а не в нормалния вид – фен влиза в залата, гледа някакво приготвено нещо на сцената. По-специално ще бъде сигурно “, сподели още Сава Драгунчев.

Стефан Данаило си отиде на 27 ноември след дълго боледуване. Поклонението на великият артист е в понеделник, 2 декември, от 11.00 часа в централното предверие на Народния спектакъл.

Росица АНГЕЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР