София е заплашена от европейски санкции, ако не се предприемат

...
София е заплашена от европейски санкции, ако не се предприемат
Коментари Харесай

Учен от БАН алармира: София заплашена от европейски санкции заради мръсния въздух

София е застрашена от европейски наказания, в случай че не се подхващат ограничения против замърсяването на въздуха. Това изясни проф. Иван Недков от Института по електроника към Българска академия на науките пред БНР.

Според него, най-сериозно е нечист въздухът в региона на бул. " Цариградско шосе ", към " Орлов мост " и Софийския университет. Изводите бяха направени по време на 17-ата национална среща в региона на опазването на здравето, която се организира през уикенда в " Албена ".

„ София е един многомилионен град и той носи всички естествени замърсявания, които са присъщи за такива огромни градове. Ние работим по един план, който е финансиран от Фонд " Научни проучвания " за проучване на фините прахови частици и разпределението им в град София. Разполагаме с една от най-съвременните апаратури за такива проучвания. Това са по този начин наречените „ лидари “, в действителност оптически радар”, сподели той.

„ 2016 година Столична община реши да се възползва от нашите благоприятни условия и направихме едно пилотно проучване за замърсяване на атмосферата в региона на квартал " Младост ". Течеше ремонт на " Цариградско шосе " и ремонт на улици. Видя се, че във времето, в което работят, облаците от прахуляк над квартал " Младост " се усилват. Единият от огромните източници е трафикът, само че при него частиците са в ниските пластове на атмосферата и в случай че се мият постоянно улиците, такова замърсяване би могло да бъде мощно лимитирано. Проблемите идват от фините частици. Те могат да се появят от горенето на твърди горива – на въглища, на дърва, да не приказваме за горенето на гуми във " Филиповци ". Това са към този момент рискови замърсявания “, изясни той.

Самото разположение на София е такова, че тя е дъното на една чаша, оградена е от планини и това допуска, че там би могло да става струпване на замърсявания, само че това е обвързвано и с придвижването на въздуха, сподели още той.

„ Това, което ние изследваме сега доста деликатно, е „ Цариградско шосе”. Възможностите на нашата инсталация са 25 километра. Има шест местни станции на Изпълнителната организация за околна среда към Министерството на околната среда и водите и информацията, която те подават, е точна и ясна, само че те са местни. Другата група, която се занимава с такива проучвания, това са гражданските придвижвания. Те купуват едни приборчета, само че те са с доста лимитирани благоприятни условия. Данните подлежат на огромни съмнения”, сподели ученият.

„ Третият състезател – това е Институтът за хидрометеорология на Българска академия на науките. Те не улавят частиците. Нашият план дава такива благоприятни условия. Тук са и несъгласията ни с огромните структури. Ние можем да кажем къде са източниците на замърсяване и това е най-сигурният път за взимане на управленчески решения. В момента имаме данни от зимно-пролетния интервал. Бул. " Цариградско шосе " има доста съществени замърсявания в остарялото колело към летището. При " Орлов мост " и СУ също има струпване на замърсявания. Опасно е в края на зимния интервал, към 15.30-16.00 ч., когато интензивността на придвижването е доста огромна “, изясни той.

От 2018 година София-град е под доста съществено наблюдаване на европейски органи за замърсяването на въздуха. Има замърсявания, които са над нормите – фините прахови частици под 2 и половина микрона до 10 микрона. Невинаги обаче аргументите за това надвишаване на нормите са локалните замърсявания. Има фини прахови частици, които идват от други дестинации.

„ Те са най-опасни, да вземем за пример прахуляк от пустинята Сахара. Основното струпване беше в Иран, само че един доста сериозен шлейф минава и над България. Общината първоначално би трябвало да чисти улиците, би трябвало да се следи и качеството на колите, само че най-важно е съзнанието на хората “, счита проф. Недков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР