София е втора година подред на 116-о място в класация

...
София е втора година подред на 116-о място в класация
Коментари Харесай

Във Виена се живее най-добре, София остава 116-а

София е втора година поред на 116-о място в ранглиста на градовете с най-хубаво качество на живот в света. Тя е направена от американската консултантската компания “Мърсър”, заяви Ройтерс.
Виена е преди всичко в листата от 231 града за 9-а поредна година. Австрийската столица оглявява класацията поради сигурността, която дава на жителите си, само че също и поради ефикасния си публичен превоз и разнообразието на културни и ваканционни структури.
След Виена се подреждат Цюрих, Окланд, Мюнхен и Ванкувър. Челната десетка се оформя от Дюселдорф, Франкфурт, Женева, Копенхаген и Базел. Най-добрите градове са приблизително огромни, а не мегаполиси, означават западни медии. Германия и Швейцария имат по 3 града измежду 10-те най-хубави.
От първите 10 места в класацията осем са заети от европейски градове, които съгласно “Мърсър” дават най-хубавото качество на живот в света и си остават желана дестинация за командированите.
Канадският град Ванкувър е с най-хубаво качество на живот в Северна Америка и е на 5-о място. 25-ият Сингапур пък е на първо време в Азия, а уругвайската столица Монтевидо е №1 в Южна Америка. Най-добрият африкански град е Дърбан - 89-о място.
Британската столица Лондон е на 41-о място, Барселона е 43-а, Ню Йорк - 45-и. Преди София са Букурещ - 89-и, и Атина - 86-а. След българската столица на 117-о място е мароканската Рабат, а пред София на 115-а позиция е парагвайската Асунсион.
В дъното на класацията са йеменската столица Сана, Банги на Централноафриканската република и Багдад на Ирак. В тях има беднотия, политическа неустойчивост и рискови климатични условия.
За класацията си “Мърсър” взема поради 39 критерия - от престъпност до ръководство на отпадъците, превоз, електроснабдяване, телекомуникационни услуги и климат.
По здравословна атмосфера “Мърсър” слага преди всичко Хонолулу, а на второ са класирани Хелзинки и Отава. Този индикатор засяга замърсяването на въздуха и ръководството на отпадъците.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР