София е сред 50-те града в Европа, изправени пред висок

...
София е сред 50-те града в Европа, изправени пред висок
Коментари Харесай

София е сред 50-те града в Европа с най-висок риск от недостиг на вода до 2050 г.

София е измежду 50-те града в Европа, изправени пред висок риск от дефицит на вода до 2050 година Това сочи нов разбор на WWF.

Според проучването 17% от хората на Стария континент, както и 13% от неговия Брутният вътрешен продукт могат да бъдат изправени пред високи до рискови опасности от дефицит на вода доникъде на века.

Авторите на проучването предизвестяват, че това може да се предотврати единствено в случай че държавните управления и бизнесът подхващат незабавни дейности за повишение устойчивостта на стопанските системи посредством природно-базирани решения.

Днес реките в Европа стават жертва на горещината. Четири от най-важните артерии на континента - Дунав, По, Рейн и Висла - са изправени пред рекордно ниски равнища, застрашаващи бизнеса, промишлеността, селското стопанство и даже доставките на питейна вода за локалните общности.

Новият разбор на WWF демонстрира, че през идващите години Европа ще бъде още по-податлива на суши и дефицит на вода.
 Германски кораби от ВСВ
Германски кораби от ВСВ " изплуваха " от полупресъхналия Дунав

Тазгодишната суша разкри над 20 кораба край сръбския пристанищен град Прахово

Той обгръща целия континент, само че акцентира страните, които евентуално ще бъдат изправени пред най-големите опасности до 2050 година Сред тях е Гърция, 82% от популацията и огромна част от Брутният вътрешен продукт на която може да идват от региони с висок или рисков риск. Същевременно ¾ от популацията и Брутният вътрешен продукт на Испания може да се окажат изправени пред висок риск, до момента в който градовете в басейна на река Гуадалкивир (като Севиля, Мурсия, Гранада и Кордоба) се чака да бъдат най-потърпевши от дефицит на вода доникъде на века.

Според проучването в групата с най-застрашените европейски градове попада и София. Дори и при най-оптимистичния сюжет в средносрочен и дълготраен проект столицата ни ще се намира пред по-голям риск от дефицит на вода от градове като Рим, Неапол и Тулуза .

На сериозен риск са изложени още и десетки градове, измежду които Ереван, Тбилиси, Мадрид, Малага, Валенсия, Лисабон, Атина, Солун, Бирмингам, Букурещ, Москва, Донецк, Палермо, Болоня, Флоренция, Бари, Баку, Антверпен и Брюксел.
 Нивото на река Дунав остава сериозно, корабоплаването край Русе спря
Нивото на река Дунав остава сериозно, корабоплаването край Русе спря

В момента нивото е -55 сантиметра

От WWF означават, че здравите реки са от основно значение за сполучливо адаптиране към отрицателните резултати от климатичните промени. 60% от европейските реки през днешния ден обаче не са здрави макар правното обвързване на Рамковата инструкция за водите на Европейски Съюз, чиято цел е да пази и възвръща сладководните басейни и да подсигурява, че ще бъдат приведени в положително положение до 2027 година

Водните опасности от дълго време се смятат за един от най-сериозните, пред които е изправен бизнесът. От десетилетия те се подреждат в топ 5 на световните опасности на Световния стопански конгрес, заплашвайки с огромни загуби както бранша на производството, по този начин и локалните общности.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР