София е сред 20-те големи града в Европа, които са

...
София е сред 20-те големи града в Европа, които са
Коментари Харесай

Нено Димов: В София са по-чувствителни към мръсния въздух заради по-високите доходи


София е измежду 20-те огромни града в Европа, които са с замърсен въздух, само че надалеч не е преди всичко. Това сподели в предаването "Неделята " по Нова телевизия министърът на околната среда и водите Нено Димов. В София има постоянно възстановяване на качеството на въздуха през последните 7 или 8 години, уточни той.

Основните източници на замърсяване са битовото отопление и превоза, има някои случаи, в които и промишлеността оказва известно въздействие, означи екоминистърът.

Желанието за качество на живот е обвързвано с приходите на хората. Желанието да имате чист въздух и чиста вода е обвързвано с повишение на приходите. Във Видин също има проблем със замърсяването на въздуха. В София обаче, спрямо Видин са доста по-чувствителни към замърсяването на въздуха, съобщи Димов. Хората имат по-високи условия и по този начин би трябвало да бъде, добави той.

Заедно с локалните управляващи приготвяме набор от ограничения, които да доведат до резултат – криминализиране на горенето на боклуци, замяна на печки на твърдо гориво, обезпечаване на по-нови рейсове за градския превоз, съобщи Нено Димов.

Според министъра локалните управляващи би трябвало сами да провеждат метода, по който да управляват с какво се отопляват семействата. Ако в 3-годишен период общините не изпълнят заложените цели във връзка с чистотата на въздуха, те подлежат на наказания, разгласи Димов.

По думите му България е една от страните в Европейския съюз, които гори минимум горива, създадени от боклуци. България гори 3%, а междинното за Европейския съюз е 27-28%. А това, което одобряваме като боклуци, е към три пъти по-малко от това, което изнасяме, сподели министърът на околната среда и водите.

Той още веднъж уточни, че за откритите в Милано 815 тона боклуци, за които италианските управляващи настояват, че са предопределени за България, няма заявление за импорт в екоминистерството.

Той разяснява и следствието на прокуратурата против него и районния министър Петя Аврамова поради водната рецесия в Перник. Работа на прокуратурата е да проверява. Това, което ние можем да създадем, е да окажем оптимално подпомагане, съобщи Нено Димов. Той означи, че не е обезпокоен от следствието и е подготвен да поеме отговорност, в случай че министър председателят Борисов изиска това от него.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР